Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінницький госпіталь ветеранів війни отримав подарунок із Прибалтики

05 листопада, 12:35
Фото Оксани СОБКО

Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни продовжує приймати поранених учасників АТО. Зараз тут проходять санітарно-курортне лікування та реабілітацію 22 бійці. А за минулий рік у госпіталі пролікувалося понад 300 українських солдатів. Більшість з них, як зізнається головний лікар медичного закладу Валерій Бабійчук, це демобілізовані бійці. Вони звертаються до  госпіталю, щоб «зализати болючі рани війни». Одні відвідують оздоровчі процедури: ванни, спелеокамери, заняття з лікувальної фізкультури. Інші – працюють із психотерапевтами та застосовують методи нетрадиційної медицини.

Госпіталь має сучасне обладнання та устаткування і надає найкращі санаторно-курортні послуги. Його матеріально-технічній базі можуть позаздрити відомі відомчі оздоровниці. А все тому, що упродовж останніх років заклад активно шукає надійних партнерів. Нині усім необхідним його забезпечують волонтери, небайдужі підприємці та навіть закордонні меценати. Серед них і литовський бізнесмен українського походження Володимир Єрофєєв. 4 листопада він подарував госпіталю апарат «Ампліпульс», який застосовують для проведення магнітотерапії. Лікарі кажуть, що прилад незамінний при остеохондрозі та лікуванні хронічних запальних вогнищ у кінцівках.

«Магнітотерапія – один з найбезпечніших методів лікування. Апарат сприяє покращенню кровообігу і нормалізації обмінних процесів в організму, – розповідає завідувач фізіотерапевтичного відділення госпіталю Олена Олексій. – Ми вже маємо три таких прилади. Сьогодні у подарунок отримали ще один. Він дозволить розвантажити чергу серед пацієнтів і охопити цією безболісною і корисною процедурою ще більше пацієнтів».

Віктор Куцак та Олександр Кравценюк, демобілізовані бійці Вінницького окремого батальйону спеціального призначення, першими перевірятимуть, як працює новий «Ампліпульс». Хлопці у госпіталі на реабілітації вже вдруге. Вперше потрапили сюди після поранення, яке отримали торік під Попасною.

«П’ятиразове харчування, масаж, ванни, розслаблюючі процедури – за нами, як за дітьми, доглядають, – зізнається Віктор. – Усі послуги і медикаменти безкоштовні, хоча я добре знаю, що держава на наше лікування виділяє копійки. Нас використали як туалетний папір. Дзвонили, агітували стати добровольцями, я став, і що?.. Лікарі кажуть про погане не думати, лише позитивні думки і мрії. Намагаюся, але не завжди виходить».

«Я пішов добровольцем, бо було шкода молодих хлопців, вони ж і зброї у руках не вміли тримати. А я в органах служив, злочинців затримував, – приєднується до розмови Олександр. – Війна принесла багато лиха, яке не виміряти словами, співчуттями, переживаннями. Досі нічні жахіття не дають спокою. Але саме завдяки війні я знайшов свою другу половинку. У Попасній познайомився з жінкою, з якою планую прожити своє життя. Як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло».

З бюджету на одного пацієнта в день виділяється 40 гривень на медикаменти, і 35 – на харчування. Усе обладнання та устаткування, яке є в госпіталі, здебільшого подарували меценати. Нині заклад найбільше потребує нового лазерного апарату. Той, що є працює вже 15 років, почав давати зброї.

Оксана СОБКО, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати