Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові відкрито кримінальну справу про шахрайство глави волонтерської організації

06 жовтня, 16:29

Харківську волонтерку Ярину Чаговець, організатора і главу Фонду «Сестра Милосердя АТО», ряд волонтерів і громадських активістів звинувачують у розтраті волонтерських коштів, у нецільовому їх використанні і в шахрайстві. На прес-конференції, яку активісти зібрали 6 жовтня, вони говорили про покупку за рахунок коштів Фонду фірмових кросівок для «поранених дівчат», в той час, коли в госпіталі не було дівчат, про зникнення звітів з чеками на сторінці організації, про закупівлі непомірних обсягів дизельного палива, придбанні, нібито для поранених бійців, дорогого цивільного одягу. «Два місяці ми намагалися отримати звіт про витрачені кошти. Однак Ярина відмовилася спілкуватися з тими, хто просив її відзвітувати або звинувачувала перевіряючих в «кремлівській пропаганди» і «дискредитації волонтерського руху». Тож тепер питання про її фінансову діяльність розслідує прокуратура», - сказав відомий волонтер і активіст Валерій Ушаков. За його словами, кримінальну справу щодо діяльності голови Фонду «Сестра Милосердя АТО» заведено близько тижня тому.

Сумніви в чесній діяльності глави організації і тих, хто віддавав у Фонд особисті кошти, виникли ще влітку, коли, за словами волонтерів, випадково з'ясувалося, що Ярині не передала родичам загиблих в теракті 22 лютого 2015 зібрані людьми кошти. Зокрема, за інформацією волонтерів, не отримали грошей сім'ї полковника Рибальченко і старшокласника Данила Дідика, при тому, що харків'яни зібрали і особисто передали Ярині близько 70000 гривень. Батько загиблого Данила Андрій Дідик підтвердив цю інформацію. Провівши більш ретельне ознайомлення з чеками звітів, активісти виявили, що поряд з потрібними для госпіталю покупками фігурували дорогі костюми і надмірні кількості палива, не збігалися суми надходжень і витрат. Оскільки інформація банківської карти волонтерської організації не представляє комерційну таємницю, то активісти отримали роздруківки і виявили розтрати в розмірі кількох сотень тисяч гривень.

«Основне наше завдання - припинити безконтрольну розтрату народних коштів. І зберегти довіру до волонтерського руху, - сказала цивільний аудитор Наталія Бушменова, яка добровільно займалася перевіркою діяльності організації. - Ярина єдина має доступ до карти і витрачає кошти, які надходять до неї з усієї України, із-за кордону на свій розсуд. Вона не має права витрачати їх на свої потреби». Учасники прес-конференції заявляють, що не мають претензій до інших членів організації «Сестра Милосердя АТО», які чесно і самовіддано працюють в госпіталі вже півтора року - на відміну від глави, яка встигла з'їздити на дорогий курорт і в круїз. Активісти виступають за те, щоб відсторонити Ярину від керівництва Фондом і від можливості розпоряджатися громадськими грошима.
Сама Ярина на дану прес-конференцію не прийшла, хоча їй неодноразово висилали запрошення, які зникали зі сторінки організації за кілька хвилин.

У відповідь на звинувачення Ярина Чаговець без широкого анонсування зібрала власну конференцію ще 17 вересня, і публічно пообіцяла через день до ранку надати всім, хто сумнівається повний звіт. Проте до цих пір, через три тижні. не виконала свою обіцянку, нарікають активісти і зокрема - батько загиблого хлопчика Андрій Дідик.

Кореспондентові газети «День» Ярина по телефону відповіла, що не зробила звіт, оскільки на неї «обрушився потік бруду» і це не залишило їй часу для складання документа. Крім того вона «не вважає за потрібне звітувати перед людьми, які особисто їй невідомі своєї волонтерською діяльністю». «Я готова відповісти на всі звинувачення компетентним органам: СБУ, прокуратурі. І на час перевірки я, звичайно, зніму з себе повноваження по керівництву нашою організацією», - повідомила Ярина Чаговець, зауваживши, що поки не отримувала повідомлень від слідчих з приводу кримінальної справи. У даний момент глава організації готується до відкриття реабілітаційного центру для бійців АТО в одному з колишніх дитячих таборів в харківському Лісопарку. Також вона повідомила, що збирається подати на активістів, що вимагають її звітів, в суд «за наклеп» і «перешкоди у здійсненні своєї діяльності».

Алена Соколинська, Харків

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати