Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати відмовилися розглядати один із найважливіших антикорупційних законопроектів

07 жовтня, 14:45

Сьогодні під час засідання Погоджувальної Ради Верховної Ради України був знятий з порядку денного  пленарного засідання законопроект №2207, який зобов'язував державні підприємства оприлюднювати інформацію про свої закупівлі.

Згідно проекту порядку денного сесії, винесеного на розгляд на минулої Погоджувальної ради, Законопроект 2207 мав бути винесений на голосування в сесійну залу на цьому сесійному тижні. З невідомих причин розгляд законопроекту перенесено на 22-25 жовтня, при цьому  не має жодної гарантії, що його знову не знімуть з розгляду.

Суть законопроекту 2207 проста – змусити всі державні підприємства публікувати інформацію про те, де, що, по якій ціні і в кого вони купили.

Справа полягає в тому, що вже рік державні підприємства не зобов’язані публікувати інформацію про свої закупівлі. Ще літом 2012 року Верховна Рада України, незважаючи на численні заперечення представників ЄС, громадських організацій та мас-медіа України прийняла закон, згідно якого державні підприємства могли більше не публікувати інформацію про свої видатки, якщо ті проходили не по тендерній процедурі.

Фактично, завдяки цьому українські посадовці почали всіма доступними методами уникати тендерів, тобто торгів з кількома учасниками, купуючи все в одного учасника без жодної конкуренції. На думку громадських організацій, завдяки такій корупційній схемі чиновники отримали шанс щороку без жодного звіту витрачати близько 300 млрд. грн. на закупівлях державних підприємств, виводячи при цьому в тінь та переплачуючи щонайменше 40 млрд. гривень щороку.

«Сьогодні 2/3 закупівель за публічні кошти відбуваються без жодних процедур та оприлюднення документів - стверджує Віталій Шабунін, голова громадської організації «Центр протидії корупції». - Відповідно наші з вами гроші витрачають як кому заманеться,  без звітів на що вони були витрачені, а головне за якими цінами».

Цей законопроект був підтриманий і провідними державними контролюючими органами, що також разом із громадським сектором почали «бити на сполох». Так, в листі Служби Безпеки України в квітні місяці цього року, Прем’єр-міністру України Миколі Азарову відкрито говориться про те, що «від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні оборудки у сфері держзакупівель збитки становлять 10-15% (35-52,5 млрд. грн..) видаткової частини держбюджету щорічно».

Норми законопроекту також були підтримані Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку та торгівлі. Всі без винятку фінансові інституції погоджуються в одному – Україні потрібна прозорість  закупівель державними підприємствами, що призведе до зменшення корупції в цьому секторі.

Окрім того, зменшення корупції в державних закупівлях є однією з вимог Європейського союзу для підписання договору про асоціацію на саміті у Вільнюсі.

«Голосування за законопроект 2207, - як вважає Віктор Чумак, голова Комітету по боротьбі з корупцією Верховної Ради України, - стане ключовим тестом для влади: чи готова вона на ділі, а не на словах боротися з корупцією».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати