Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відкрили пам’ятник померлим від СНІДу

09 липня, 16:28
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

На відкриття пам’ятного знаку у формі стрічки-символу боротьби зі синдромом набутого імунодефіциту прийшли представники Львівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ», мета якого – здійснення благодійної діяльності через надання допомоги окремим категоріям населення, а саме – людям, які живуть з ВІЛ/СНІД, також ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД львів’яни.

Присутні помолилися і запалили лампадки, щоби вшанувати померлих від синдрому набутого імунодефіциту. Казали, що цей пам’ятний знак – передовсім  символ надії на те, що ВІЛ-інфекція буде взята під контроль і що хворі на СНІД отримуватимуть лікування і житимуть.

Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції: за оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 270 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз.

Щороку кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні зростала, але з 2005 року приріст нових випадків ВІЛ (прискорення епідемії) щорічно зменшується: у 2005 році в порівнянні з 2004 роком - плюс 15,6 відсотка, а в 2011 році порівняно з 2010 роком - плюс 3,4 відсотка.

У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася - за даними офіційної статистики, у 2012 році темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ) виявилися нижчими, ніж у 2011 році.

У 2013-2014 роках через скорочення програм щодо боротьби зі СНІДом темпи епідемії знову почали зростати.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати