Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львівський "Меморіал" пікетуватиме Форум видавців

09 вересня, 21:21

На знак протесту проти  антиукраїнських книг харківського видавництва "Фоліо" Львівська громадська організація "Меморіал" обіцяє провести кілька акцій під час Львівського форуму видавців.

Перша відбулася сьогодні біля філармонії – під час урочистого відкриття форуму. Аналогічні "Меморіал" обіцяє завтра, 10 вересня, і післязавтра, 11 вересня, – біля Палацу мистецтв на вул. Коперника, де, власне, й розгортатимуться головні події форуму. Про це ГО повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці і наводить звернення Секретаріату національної спілки письменників країни  до віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В. Кириленка, голови СБУ В. Грицака та голови Держкомтелерадіо України О. Наливайка.

"Секретаріат Національної спілки письменників України звертає вашу увагу на те, що опубліковано шорт-лист однієї з найпрестижніших російських книжкових премій "Російський букер 2015", де першу позицію посідає книжка Платона Беседіна "Учитель. Роман перемен", видана в 2014 р. харківським видавництвом "Фоліо",  – йдеться у документі. – Ця книжка має виразно антиукраїнський та нацистський характер і відверто принижує українців і кримських татар. Немає сумніву, що саме ця книжка українофоба Беседіна за нинішньої російсько-української війни на Донбасі та масштабної пропаганди, яку розгорнув Кремль у своїх ЗМІ, здобуде одне з призових місць цієї премії. У романі Беседіна з позицій російського шовінізму обґрунтовується ідея відокремлення Криму від України.

Книжкові експерти вважають, що за цей українофобський роман директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький одержить грошову винагороду в розмірі 40 тисяч доларів за свій внесок у пропаганду російського світу та руйнування України.

Хочемо нагадати, що це видавництво підготувало до друку і видало книжки Дмитра Табачника і Григорія Крючкова "Фашизм в Україні. Угроза или реальность"; Дмитра Табачника і Віктора Вороніна – "Убийство Столыпина", "Убийство Петлюры"; Дмитра Табачника "Утиный суп" по-украински" та інші українофобські видання".

Секретаріат НСПУ звертає увагу, що "Фоліо" продовжує щорічно "освоювати" мільйони гривень державних коштів, що виділяються на реалізацію програми "Українська книга". Також зазначає, що після Революції Гідності в Україні не відбулася люстрація серед керівництва в гуманітарній сфері і зокрема серед організаторів державної програми "Українська книга". Тож колишні однодумці Д. Табачника досі перебувають на свої посадах, продовжуючи займатися корупцією і антидержавною діяльністю. 

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати