Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві з’ясовуватимуть, з якою метою група осіб використовувала "георгіївські" стрічки під час святкування 9 травня

10 травня, 10:32
У Полтаві з’ясовуватимуть, з якою метою група осіб використовувала «георгіївські» стрічки під час святкування 9 травня

9 травня до меморіального комплексу Солдатської Слави у Полтаві пом’янути полеглих у Другій світовій війні та відзначити 70-у річницю перемоги над нацизмом прийшло орієнтовно 1500 жителів міста.

Урочистості розпочалися з того, що молодь зі сцени зачитала спогади своїх дідів і прадідів про часи війни, після чого до слова були запрошені місцеві чиновники. Так, міський голова Полтави Олександр Мамай зазначив, що ціна великої перемоги - це мільйони загиблих, зламані людські долі та горе воєнних лихоліть. Олександр Федорович висловив подяку ветеранам за славетну перемогу, яка вартувала мільйони життів. «У цей день ми схиляємо голови перед тими, хто віддав своє життя за світле майбутнє, відійшовши у вічність», – заявив у своєму виступі міський голова.

Представники обласної влади теж сказали своє слово. Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначив, що, думаючи про Перемогу, ми повинні пам’ятати про мільйони українців, які загинули на фронтах і про живих ветеранів. Вони для нас – зразок мужності, відданості, патріотизму та героїзму.

Окрім представників влади, привітала ветеранів зі святом і студентка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Юлія Дмитренко: «Для мене велика честь стояти зараз перед вами та говорити слова вдячності за можливість жити у вільній Україні. Немає родини, якої б події війни 1940-х років не торкнулися. Ви є прикладом для нас, майбутнього покоління, яке не має права допустити повторення страшних подій».

Потім присутні пом’янули хвилиною мовчання всіх полеглих у війні, після чого відбулося покладання квітів до підніжжя гранітного постаменту. Варто зазначити, що серед учасників покладання більшість людей була із міжнародним символом пам’яті жертв загиблих у війнах – червоним маком, але не обійшлося й без осіб, на яких була одягнена провокативна «георгіївська стрічка», що стала символом російської агресії через події 2014-2015 років. Дані особи також мали при собі прикметні однакові зонти, які можна сприйняти як засіб привернення уваги до себе. Полтавці не надто позитивно сприйняли цей зухвалий факт, судячи з реакції на новину у мережі Фейсбук. Тому громадська активістка Вікторія Родічева звернулася до СБУ з неформальним проханням: використовуючи фотофакт автора статті, поінформувати полтавців, з якою метою невідомі особи використовували стрічки, котрі наразі багато українців називають «колорадськими». На що їй відповіли: факт використання невідомими особами георгіївських стрічок під час покладання службі безпеки відомий, тому зараз відбувається з’ясування подробиць.

 

Богдан Проскуров, Полтава

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати