Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві відкриється виставка до 70-річчя партизанського руху

25 серпня, 15:38

Виставку "Україна партизанська" до 70-річчя партизанського руху буде відкрито 21 вересня у Києві. Про це повідомив директор Центрального державного архіву громадських об'єднань України Володимир Лозицький на прес-конференції в УКРІНФОРМі.

"На виставці будуть зосереджені цікаві документи, які свідчать про те, що вище радянське керівництво дуже високо оцінювало діяльність українських партизанів. У нас є автографи Жукова, Конєва й інших видатних воєначальників, які висловлювали велику подяку українським партизанам за ту допомогу, яку вони надавали Червоній армії", - сказав В.Лозицький.

Він зазначив, що значний масив документів Центрального державного архіву громадських об'єднань висвітлює історію партизанського руху в Україні під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років - це близько 10 тисяч справ. Серед них - чимало недосліджених матеріалів. "Ми маємо достатньо цікавих документів, що містять достовірні факти. Серед них, зокрема, нерозшифровані шифрограми, що йшли прямо з партизанських загонів в Український штаб партизанського руху в Москву, який очолював генерал-майор Тимофій Строкач", - сказав директор Центрального державного архіву громадських об'єднань у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу.

В.Лозицький нагадав: архів нещодавно видав щоденники Семена Руднєва і Сидора Ковпака. "Це тексти без купюр, які містять унікальні речі. Руднєв, зокрема, писав про можливість об'єднати зусилля з УПА у боротьбі з фашистами. Партизани розуміли таку необхідність, Руднєв з Ковпаком писали про це Хрущову", - підкреслив він.

Джерело: Укрінформ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати