Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Transparency International закликала Раду внести зміни до інформаційного законодавства

13 червня, 18:09

Transparency International закликала Верховну Раду схвалити в цілому законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про інформацію" (у новій редакції) та Закону України "Про доступ до публічної інформації" до літньої перерви. Про це йдеться у листі регіонального директора Transparency International Анне Кох до голови ВР В.Рибака, повідомляє УНН.

Копії листа направлені президенту України В.Януковичу та прем'єру М.Азарову.

"Цим листом я хотіла б наголосити, що Transparency International закликає парламент України схвалити в цілому законопроект № 0947 до літньої перерви", - йдеться у листі.

Організація звертає увагу на посиленні адміністративних санкцій за порушення Закону про доступ до публічної інформації, зокрема, порушень стосовно інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню, та суспільно необхідної інформації, та вилучення презумпції, що будь-яка негативна інформація про особу є недостовірною, якщо тільки особа (наприклад, журналіст) не доведе протилежного, оскільки це положення має стримувальний ефект на свободу засобів масової інформації та обмежує виконання ними їхньої ролі.

Також представник ТІ пропонує доповнити законодавство положеннями, що роблять можливим доступ громадськості до засідань представницьких органів (національного парламенту та місцевих рад) та забезпечити ефективний доступ до інформації про діяльність органів місцевого самоврядування, їхніх рішень та засідань, а також посилення прозорості інформації про бюджетні витрати і розпорядження державним чи комунальним майном.

Крім того, у листі йдеться про посилення прозорості державних закупівель, приватизації та статистичних даних, а також про доступ до інформації, якою володіють фінансові установи та природні монополії. "Вільний доступ до інформації, якою володіють органи публічної влади, є основоположним правом громадян", - наголошується у листі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати