Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нобелівський лауреат Маріо Варгас Льоса висловив солідарність з Україною

13 листопада, 11:19
Фото з сайта iniciativadebate.org

«Після повалення комуністичного режиму Україна пішла шляхом демократії, а Росія все ще тяжіє до імперіалізму», - таку оцінку останнього двадцятиріччя в житті пострадянських країн дав класик сучасної літератури, Нобелівський лауреат Маріо Варгас Льоса під час зустрічі з дніпропетровськими студентами.

В Дніпропетровськ він приїхав на запрошення Університету імені Альфреда Нобеля - вишу, який готує економістів та юристів. Говорячи про нинішню ситуацію в Україні і війні в Донбасі, письменник назвав загарбницькі апетити сусідньої країни «давньою російською традицією». Латиноамериканський постмодерніст побажав українцям миру, розповів молоді про свій творчий шлях та важливості літературних процесів для сучасного суспільства. Під час публічної лекції Льоса зазначив, що література є потужною зброєю в боротьбі з несправедливістю. На його думку, письменники здатні швидко і гостро відреагувати на ключові для суспільства події. Однією з таких подій Льоса назвав розпад СРСР. «Повалення комуністичного режиму сколихнуло західне суспільство. З тих пір населення більшості країн почало інтегруватися в демократію. Крім Росії, яка все ще тяжіє до імперіалізму. Україна сьогодні стала жертвою цих імперських амбіцій. І втрата демократії в Україні буде загрозою для всієї Європи», - заявив Льоса.

На згадку про Дніпропетровськ письменнику вручили копію його іменної медалі. Її оригінал був встановлений на пам'ятнику «Планета Альфреда Нобеля» ще в 2010 році, після того, як Маріо Варгас Льоса отримав найпрестижнішу премію в галузі літератури. Після вручення медалі, Льоса залишив свій підпис біля підніжжя «Планети», яку згодом оформлять золотий гравіруванням. Знаменитому письменникові дали також звання почесного професора Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля.

«Я жив у країнах, де військова диктатура згубила більше 70 тисяч людей. Мені не страшно було приїхати до вас в Україну. Навпаки, це надихнуло мене. Бо зараз тут відбувається справжня боротьба за свободу, за становлення і розвиток демократії. І результат цієї боротьби буде стосуватися не тільки Європи, але і всього світу», - сказав Нобелівський лауреат. На його думку, в боротьбі за демократію особливе значення має освіта. «Ми живемо в час технічного прогресу, ми висадилися на Місяць, у нас є модні гаджети, але на жаль, ми так і не змогли піти від насильства. Саме університети повинні стати місцем, де "майбутнє країни" виховуватимуть толерантними. Повинна з'явитися нова нація», - каже Льоса. Письменник-постмодерніст зазначив, що бачить в українських подіях останнього року політичний феномен. Він зізнався, що саме це, зрештою, і переконало прийняти запрошення дніпропетровського вузу. «Ми не можемо втратити демократію в Україні. Вона стоїть на сторожі вікових цінностей Європи. Зараз весь світ солідарний з Україною», - додав Льоса.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати