Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дипломат: Погрози на адресу українців – не більше, ніж спроба залякування

13 грудня, 13:55

Сирійські бойовики, які тримають у полоні українську громадянку Анхар Кочнєву заявили, що не випустять із Сирії жодного українця живим. Про це терористи, які називають себе моджахедами, оголосили у відео ролику, який показав вчора телеканал «України». На відеозаписі видно шестеро людей із закритими обличчями і кулеметами, які стоять у напівтемній кімнаті.

«Посольство України, посольство Росії, громадяни цих країн, а також іранці, відтепер будуть здобиччю і метою для всіх наших сил. Ми закликаємо не випускати ні українця, ні росіянина, ні іранця живими з Сирії, – йдеться у заяві. – Ми говоримо це у відповідь на заяву МЗС України про шпигунку з України Анхар Кочнєву, яка носила зброю і була перекладачем для російських офіцерів». Нагадаємо, днями раніше, український МЗС закликав Дамаск негайно врятувати українку і «притягнення винних осіб до відповідальності».

«День» поговорив про це по телефону з консулом Посольства України в Сирії Євгеном Ігнатовським.

– Авторами цього відео виступило те саме угрупування, яке наразі утримує нашу громадянку. Після його перегляду, ми одразу звернулися до компетентного сирійського органу, який відповідає за забезпечення безпеки іноземних дипломатичних представництв і попросили посилити охорону навколо посольства.

Попри це, українська місія продовжує працювати в Дамаску в нормальному режимі, оскільки у нас є декілька завдань, які вимагають тут нашої присутності. Перше – це справа Анхар Кочнєвої. Щоденно проводиться робота: низка зустрічей (з міністрами закордонних і внутрішніх справ Сирії, головою адміністрації президента, верховним муфтієм) для її визволення. За нашими даними, угрупування, яке утримує українку – ісламістського спрямування, тож релігійні діячі мають на них вплив. Ми зустрічалися і з керівниками сирійських спецслужб, в яких було створено відповідні групи, які працюють у цьому напрямку. З ними ми постійно на зв’язку.

Інше питання – забезпечення захисту, прав та інтересів наших громадян, які продовжують залишатися на території Сирії, не зважаючи на рекомендації Міністерства закордонних справ і Посольства України в Сирії. За нашими даними – це 500-700 осіб. Зазначеним громадянам ми також продовжуємо проводити евакуаційні заходи і максимально сприяти їх належному документуванню та повернення в Україну. В цьому контексті ми тісно співпрацюємо з Міжнародною організацією з міграції. Разом з нею ми купуємо авіаквитки для наших громадян і не лише для них, але й для сирійських членів їх родин. Це робиться з гуманітарною метою, щоб не було роз’єднання родини.

Щодо Анхар Кочнєвої. Ситуація доволі неоднозначна. Питання її визволення ускладнюється тим, що опозиційні сили в Сирії доволі  різноманітні і є багато угруповань, які відносять себе до опозиційних, але насправді такими не є. Серед них – багато терористичних угруповань і тих, хто займається суто злочинною діяльністю. Вони викрадають людей, вимагають за них викуп, грабують і т.д. Ми точно не знаємо, в руках якого угрупування знаходиться Анхар Кочнєва. На жаль, ні представники опозиційних сил, ні представники сирійських компетентних органів, також не мають такої інформації. Проте, нам відомо район, в якому вона перебуває. Наразі він повністю контролюється воєнізованою опозицією. Конкретно який це район – я не можу сказати – це конфіденційна інформація. Ми вживаємо заходів, які я також не можу вам розкрити, тому що це питання – надзвичайно чутливе і не підлягає наразі оголошенню у ЗМІ. До того ж, це може негативно вплинути на долю нашої громадянки. У свій час, всі дізнаються, які заходи були проведені конкретно Посольством України в Сирії і Міністерством закордонних справ. Між тим, робота ведеться не лише в Сирії, але і в інших країнах: задіяна низка дипломатичних представництв щодо справи Кочнєвої. Питання перебуває на надзвичайно особливому контролі керівництва МЗС України і є найважливішим пріоритетом нашої роботи тут.

Стосовно конкретних погроз на адресу українців у Сирії. Гадаю, це не більше, ніж спроба залякування відповідних сторін з метою досягнення своїх цілей. Будемо сподіватися, що це так і є, і викрадачі не реалізують своїх погроз конкретно до Анхар Кочнєвої.

Якщо зрозуміло, чому бойовики погрожують на цьому відео росіянам та іранцям (Росія та Іран підтримують сирійську владу), то стосовно українців, скоріше за все – зіграв фактор громадянства Кочнєвої. Тим більше, у неї український паспорт. Я впевнений, що в час викрадення вона була з ним, за яким викрадачі і встановили її громадянство.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати