Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Симпозіум гутного скла у Львові підсумувала виставка у музеї ім.Шептицького

15 жовтня, 10:39

«День» уже повідомляв про відкриття у Львові ІХ Міжнародного симпозіуму гутного скла, що відбувався на базі Львівської національної академії мистецтв (див. публікацію  «Біля печей –  хрестоматійні особи» у № 181 від 8.10.2013). Нагадаємо, що у заході взяли участь художники та мистецтвознавці зі Сполучених Штатів Америки, Китаю, Мексики, Бельгії, Білорусі, Росії, Польщі, Литви, Люксембурга, Нідерландів, Норвегії, Словаччини, Фінляндії, Чехії та України, які працюють і у гутному склі, і у дизайні. Крім суто праці біля печей майстрів світового рівня, яка фактично є наочним навчальним посібником для студентів, у програму симпозіуму були закладені презентації, лекції, майстер-класи та виставки. Підсумувала симпозіум, за традицією, що склалася близько чверті століття тому – 1989-го, експозиція у Національному музеї ім. Андрея Шептицького, що на проспекті Свободи, 20.

Як розповів «Дню» ректор Академії мистецтв, лауреат Шевченківської премії, засновник симпозіуму та незмінний голова оргкомітету Андрій Бокотей, за 24 роки існування заходу до міста Лева приїжджали найвідоміші майстри скла з усього світу, зокрема М. Ліповскі, І. Шугаєк, Е. Ейш, М. Роджерс, Я. Зорітчак, Б. Федоров, Ф. Ібрагімов, Д. Сімппсон,  Р. Кріукас, В. Флорискано…

– Для мене кожного разу цікаво приїжджати в Україну, бо відкриваю для себе іншу частину світу, – говорить дизайнер та  майстер гутного скла з Мексики Валерія Флорискано. – Крім того, дуже рада, що маю змогу побачитись зі старими друзями, знайти нових, обмінятися досвідом та, звичайно ж, поділитися вміннями зі студентами, у яких бачу надзвичайний ентузіазм до роботи, до творчості.

  • Перебування у Львові – це особливі відчуття, – ділиться враженнями майстер з Голландії Ед Февре. – Навіть з огляду на те, що потрібно на деякий час залишити свою затишну майстерню, у якій ти знаєш місцезнаходження кожного інструмента, та поїхати в іншу, незнайому тобі країну і передати свій досвід людям, які прагнуть творити.
  • Мені важко коротко пояснити, чим приваблюють ці заходи, – говорить «ветеран» львівських симпозіумів  Ремігіюс Кріукас з Литви, який брав участь у заході вже уп’яте. – Тут дуже тепла атмосфера – як скло, з яким працюємо.

Експозицію у Національному музеї, що представила твори, виготовлені на ІХ Міжнародному симпозіумі гутного скла, урочисто відкрив голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук: «Переконаний, що цей вид мистецтва розвиватимуть його нові представники, творчий почерк яких буде визначений експериментаторством та багатогранністю». Варто зазначити, що, за умовами міжнародного заходу, кожен із учасників симпозіуму залишає у Львові одну із своїх робіт, і всі вони згодом будуть виставлені у Музеї скла, колекція якого складається вже із понад трьох з половиною сотень унікальних експонатів.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати