Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку провели "Мандрівку в часі" для дошкільнят

19 серпня, 17:28

Нещодавно в старовинному Луцькому замку можна було побачити незвичайних відвідувачів — дітей дошкільного віку в мантіях і коронах, а хлопчиків навіть із мечами. Це — «пташата», наймолодші в організації пластунів, проводили свій літній табір. У замку вони мали познайомитися з епохою Середньовіччя, коли в стародавній Лучеськ на з’їзд монархів з’їхалися королі та принци з усієї Європи.

Таборування мало назву «Мандрівка в часі», й протягом одного тижня діти мали «пережити» кілька історичних епох. Починалася мандрівка в часі з «приміряння» на себе побуту первісних людей, коли батьки-організатори знайшли заповідний куточок у самісінькому центрі Луцька над річкою Стир, де є лісочок. Діти поділилися на племена, «вполювали» мамонта, розпалили вогнище, збудували з гілок хижу...

Наступного дня в них була екскурсія у Волинський краєзнавчий музей, де працює мама одного з «пташат» — Богдана, Валентина Машлай-Глущук. Діти вивчали наступну епоху в історії людства, відчули себе в ролі археологів, шукаючи на території музею заховані скарби, дізналися про трипільську культуру і навіть власноруч виготовили глечики...

Потім були: середньовічний замок, урок акторської майстерності. Справжній пленер на природі, як це було в епоху Відродження, і, врешті, знайомство з дуже цікавим Музеєм технічного прогресу в розважальному комплексі «Адреналін». І — три дні на фестивалі українського духу «Бандерштат», де дітки разом із батьками відвідували майстер-класи, слухали альтернативну музику, просто розважалися. Головне, що таборування дітей-«пташат» має відбуватися разом із батьками (чи дідусями-бабусями).

Перший табір для «пташат» на Волині організували ще позаторік. Тоді вдалося зібрати певні кошти й доповнити ними батьківські для таборування на природі: в селі Костюхнівка Маневицького району, в Центрі польсько-українського діалогу з його хорошими побутовими умовами. Тоді діти подорожували «Автостопом по казках», торік же виїзд через матеріальні причини не здійснили. Проте дітей познайомили з життям поні, страусів, з куточком природи в музеї, з двома зоопарками... І цього літа вже була «Мандрівка в часі».

Захоплює те, що з десяток мам, серед яких є й пластуни, самоорганізувалися й проводять цікаве дозвілля не тільки для дітей, які вже стали справжніми побратимами, а обов’язково з батьками. Взимку діти вивчили сценку про народження Ісуса Христа й колядки й обійшли-об’їхали з ними всі родини «пташат» (та навіть і їхніх родичів). У перервах між таборуванннями і колядуваннями збираються в луцьких бібліотеках для спільних ігор і спілкування.

Фактично програма таборувань і подальших спілкувань лягла на плечі чотирьох мам: Олесі Божко, Юлії Мамчур, Валентини Машлай-Глущук і Аліни Здищук. Інші батьки допомагають в міру талантів і можливостей. Але включаються й татусі, й бабусі з дідусями, й тітоньки, й навіть прабабусі.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати