Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У школі Тернополя відкрили музей Революції Гідності

20 лютого, 14:53

У Тернопільській школі №18 відкрили музей Революції Гідності та свободи. Тут експонуються документи, особисті речі, елементи захисту учасників Майдану, а також світлини, які відтворюють хронологію подій революції. На одному зі стендів розміщена інформація про Героїв Небесної сотні. Окремою частиною експозиції є стенд про загиблих Героїв з Тернопільщини.

На відкриття музею прийшли представники місцевої влади, учасники Революції Гідності, волонтери. Серед них була учасниця Революції Гідності, письменниця, етнограф, волонтер Самооборони Майдану Тернопільщини Лілія Мусіхіна. Нагадаємо, нещодавно вона написала роман про Майдан. У книзі йдеться про рідну для письменниці 15-ту сотню, у складі якої Лілія Мусіхіна відстоювала Гідність і Свободу України.

– Я дякую педагогам за те, що вони виховують справжніх патріотів. З таких людей починається Україна. У нас на сьогоднішній день є три великі цінності. Перша – це свобода, друга – це Україна, третя – це наші діти. Друга і третя цінності невід’ємні. Тому що у наших дітях тече українська кров. Якщо ми їх не збережемо, тоді вся наша боротьба не буде мати ніякого сенсу, – зазначила Лілія Мусіхіна. – «Ми знаємо, де ворог, ми знаємо, хто він. Але на жаль, досі ніхто не покараний і досі ніхто не заплатив за кров наших хлопців. Гірко також те, що ніхто не говорить про живих Героїв, які були у тих страшних боях і вижили. Дякую за музей Небесної Сотні. Справді потрібно вшанувати пам’ять наших загиблих Героїв. Пам’ятайте також про живих і пам’ятайте про непокаране зло. Практично мало що змінилися за два роки. Тоді ми знали, що є внутрішній ворог і здогадувалися, що є зовнішній. Зараз трохи переставилися акценти. Ми чітко знаємо, що в нас є зовнішній ворог і здогадуємося, що є внутрішній. Тому, будь ласка, не залишайтеся байдужими. У нас немає війни і немає миру. Є тил і фронт, і кожен, хто в тилу, зобов’язаний допомагати тим, хто на фронті».

Один з провідних активістів тернопільського Майдану Віктор Мартинюк каже: «Збереглося багато експонатів. Бачу, тут є одяг, амуніція… Будуть пам’ятати, що український народ під час Революції нічого іншого, ніж підручні матеріали не мав і переміг ворога. Тут багато фотографій із різних епізодів Майдану. Кожен з нас мав свій окремий напрямок роботи і окрему ділянку. Ці світлини оживили різні спогади. Наприклад, як ми взяли в народний полон взвод беркутівців і змусили їх на Майдані давати присягу на вірність українцям. Тут, у музеї, маємо якраз таку фотографію, де беркутівець цілує Біблію, тобто присягає українському народу. Це було вперше в Україні на нашому тернопільському майдані», – каже Віктор Мартинюк.

Музей ще буде доповнюватися експонатами. Каску і ще один елемент амуніції з Майдану приніс голова ГО «Автомайдан Тернопіль» Дмитро Гайдуцький. Він демонструє надійний засіб, який захищав руки майданівців під час зіткнення з беркутівцями: «Брали дощечку, різали каримат, змотували скочем, запихали в рукава, коли беркут йшов в атаку, ми прикривалися руками, ставили над касками, щоб руки не поламали. Такий захист організували на Інституцькій хлопці на першому блокпосту. Бо після першого штурму, коли в перший раз зіткнулися з беркутом, багато в кого були пошкоджені руки. Щитом було незручно захищатися. Дуже багато було травм, а захищатися не було чим. На ногах ми мали футбольні наколінники, а руки не було чим захищати. Передав в музей також каску. Ми завезли  35 таких касок на Майдан. Вони дуже добре захищали від кийків, камінців і дубинок, але коли почали стріляти з автоматів, такі каски були вже безкорисні».

У музеї представлений зовнішній вигляд майбутнього пам’ятника Героям Небесної Сотні. Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, у Тернополі пам’ятник буде розташований на площі Героїв Євромайдану. За його словами, на даний час затверджений макет, зроблена основа, закладена підсвітка пам’ятника. У бюджеті міста передбачено 2 мільйони гривень для будівництва пам’ятника Героям Небесної Сотні.

«Дуже важливо, щоб такі музеї і надалі відкривалися саме в навчальних закладах. Треба, щоб історію пам’ятали такою, якою вона дійсно була. Вже були випадки, коли переписували історію України. У цьому музеї буде зберігатися наша місцева історія і вона вже буде незмінною. Оскільки в школах діти пронесуть цю історію у своєму серці і її вже ніхто ніколи не перепише», – наголошує Віктор Мартинюк.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати