Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Тернопільщині проводять дослідження якості роботи 20 судів

20 жовтня, 09:41

Понад 2,4 тыс. жителів Тернопільщини візьмуть участь у дослідницькому проекті “Соціальне партнерство між громадськістю та судами Тернопільської області”. Соціологічне дослідження, яке стартувало 15 вересня, проводиться безпосередньо у судах. Люди відповідають на 57 запитань. Реалізовує моніторинг ГО “Інтелектуальний штаб громадянського суспільства”.

“Опитування анонімне, проводиться у 20 судах Тернопільської області на основі методології карток громадянського звітування. Люди дають оцінку якості роботи суду, висловлюють свою думку щодо того, чи працівники суду старанні та не припускалися помилок;  чи особи з обмеженими можливостями можуть безперешкодно потрапити до приміщення суду і користуватися його послугами; чи був суддя, який розглядав справу, неупередженим та незалежним. Дослідження здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту “Справедливе правосуддя”, – каже кандидат психологічних наук, доцент ТНЕУ, член Асоціації соціологів України Андрій Гірняк.

Результати дослідження будуть оприлюднені у 2016 році. До проведення моніторингу та незалежного аналізу відповідей організатори залучають  науковців та експертів зі сфери судочинства та соціології. Результати опитувань будуть надані головам судів, а також будуть направлені до Державної судової адміністрації.

Андрій Гірняк зазначає, що відповіді жителів Тернопільщини та висновки фахівців будуть цікаві суддям, представникам інститутів громадянського суспільства і можуть стати у нагоді тим, хто відповідає в Україні за проведення судової реформи: “Нині майже відсутні дієві механізми та ефективні інструменти зовнішньої громадської оцінки якості системи судочинства. Наше дослідження це дозволяє зробити. Сподіваємося, що результат моніторингу, по-перше, виявить шляхи вирішення актуальних проблем судів у спосіб, який найбільше відповідає очікуванням громадян; по-друге, напрацьовані рекомендації щодо усунення типових недоліків допоможуть судам стати більш відкритими та ефективними у наданні послуг жителям Тернопілля”.

 

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати