Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донбас спіткає екокатастрофа, яка пошириться і на Росію, - Волинець

21 жовтня, 11:01
Фото Reuters

Глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець вважає, що найближчим часом на Донбас чекає екологічна катастрофа, яка пошириться і на територію Росії.

"У Єнакієвому затоплена шахта "Полтавська", біля неї затоплюється "Вуглегірська". Поряд з ними розташована  шахта "Юнком", на якій в 1979 році був проведений ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються і вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню, де рівень радіоактивного забруднення перевищуватиме норму в 1000 разів", - цитує Волинця Горловский медиа портал.

"А ще зовсім поруч (в Горлівці, - ред.) розташована шахта "Олександр-Захід", в яку в 1989 році проникло 50 тонн брудної хімічної речовини монохлорбензол, які з'єдналися з іншими шкідливими речовинами під землею і вийшла гримуча суміш. Тіла шахтарів, що потрапили в це середовище, просто розчинилися, як в кислоті. тоді локалізували цю ділянку, а шахту закрили. Але зараз неконтрольоване затоплення шахт винесе ці шкідливі хімічні речовини на поверхню. Через це буде отруєний шар землі, з питної води. Вода затопить підвали, поля, асфальт і все інше - це перетвориться на брудне болото. Крім того будуть отруєні притоки річки Сіверський Донець, екваторія Азовського моря, а також територія Росії. У Ростовській області закрито понад 100 шахт за останні 25 років, тому буде отруєна річка Дон", - зазначив голова Незалежної профспілки гірників.

На думку Волинця, населення України має усвідомити близьку катастрофу, яка пов'язана з бойовими діями на Донбасі.

"Все військовий дії і руйнування сприяють екологічній катастрофі на території Донецької та Луганської областей. Жити там буде дуже складно, особливо взимку. Населення має отримати правильну інформацію, усвідомити, де їм доведеться жити. Вони не повинні думати, що через 2 роки піднімуться шахтні води на поверхню, тому що вони піднімуться через 4-5 місяців, а може і швидше ", - підкреслив він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати