Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Декларацію за підсумками саміту "Східного партнерства" прийнято

22 травня, 14:55
Фото Reuters

Декларацію за підсумками саміту "Східного партнерства" прийнято. Про це у кулуарах Ризького саміту заявив міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина, передає "УНН".

"Декларацію підписано", - сказав голова МЗС Польщі.

Зокрема, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", в заяві йдеться про готовність надання ЄС Україні і Грузії безвізовий режим у випадку позитивного звіту Єврокомісії в кінці 2015 року.

"Вітаємо прогрес, досягнутий Грузією і Україною в реалізації їхніх планів дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, що зазначено в останніх звітах Єврокомісії про досягнутий прогрес", - йдеться в заяві.

Відзначається, що учасники саміту чекають завершення Україною та Грузією реалізації 2-го етапу планів лібералізації візового режиму, а також звіту Єврокомісії про виконану роботу.

Також в документі йдеться про початок дії ЗВТ між Україною та ЄС з січня 2016 року.

"Учасники саміту з нетерпінням чекають попереднього застосування глибокої і всеосяжної ЗВТ з Україною, починаючи з 1 січня 2016 року і позитивного ефекту від її реалізації", - йдеться в спільній заяві.

До того ж учасники саміту закликали решту країн ЄС ратифікувати Угоду Україна-ЄС, щоб воно повністю вступило в силу.

Крім того, ЄС залишається прихильний територіальної цілісності та суверенітету України.

"ЄС підтверджує свої позиції, прийняті в спільній заяві на саміті Україна-ЄС 27 квітня, в тому числі щодо незаконної анексії Криму і Севастополя. Учасники саміту підтверджують свої позиції у відповідності з" Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262 по територіальній цілісності України "" , - сказано в документі.

"Дії проти України і події в Грузії з 2014 року показали, що порушення основоположних принципів суверенітету і територіальної цілісності в рамках міжнародно визнаних кордонів не можуть бути сприйняті в 21-му столітті на європейському континенті. ЄС залишається прихильний своїй підтримці територіальної цілісності, незалежності та суверенітету всіх своїх партнерів ", - написано в тексті декларації.

Учасники саміту також рішуче підтримують всі зусилля, спрямовані на деескалацію і політичне рішення на основі поваги незалежності України, її суверенітету і територіальної цілісності.

"Закликаємо усі сторони швидко і повною мірою здійснити Мінські угоди від вересня 2014 і пакет заходів з їх реалізації від лютого 2015", - йдеться в заяві.

Ще одним пунктом документу є те, що ЄС визнає європейський вибір та прагнення країн-партнерів, які підписали Угоди про асоціацію.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати