Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Ризі узгоджено текст декларації саміту

22 травня, 09:45
Президент Латвії Андріс Берзіньш та президент України Петро Порошенко / Фото Reuters

Прем'єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма заявила, що міністри закордонних справ узгодили учора тест декларації Ризького саміту. За її словами, це відбулося учора після засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС та шести країн Східного партнерства.

Вона також сказала журналістам, що політика Східного партнерства є сильною політикою ЄС, яка спрямована на добре урядування, мобільність, розвиток економічних відносин і співпрацю. Водночас вона зробила застереження, що Східне парнерство не спрямовано проти когось. Стосовно скасування візвого режиму з Україною та Грузію, вона зазначила: "Ухвалено рішення, якщо до кінця року будуть цими а країнами виконані критерії, Єврокомісія зробить доповідь і, можливо, з наступного року візовий режим буде скасовано. Якщо її висновки будуть позитивними, то спочатку Єврокомісія готує відповідне рішення, яке потім мають ухвалити на саміті Європейської Ради. Тому за всіх сприятливих обставин наймовірніше очікувати запровадження безвізового режиму у першому півріччі наступного року, ближче до кінця цього півріччя".

Як стало відомо з джерел, в тест декларації буде також внесено пункт про засудження незаконної окупації Криму, хоча проти цього положення виступали Вірменія та Білорусь. Вони мали можливість підписати частину декларації, повідомляє Микола СІРУК, "День"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати