Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П'єсі "Наталка Полтавка" виповнюється 194 роки

22 липня, 11:48

Сьогодні виповнюється 194 роки з часу першого виходу в світ легендарної п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Прем’єра п’єси відбулася 22 липня 1819 року на сцені Полтавського театру. З того часу і до сьогодні вона користується неабиякою популярністю.

Іван Котляревський – український письменник, драматург, громадський діяч, зачинатель української літературної мови.  Його творчість шанували Тарас Шевченко, Михайло Коцюбинський та інші визначні українські літературні діячі. П’єси автора до тепер користуються великою популярністю серед глядачів. За їх мотивами створювалися фільми, писалися опери.

«Наталку Полтавку» Іван Котляревський написав під впливом п’єси «Козак-стихотворец» О.О. Шаховського.  Автор хотів зобразити життя українського народу таким, як воно є – з реальним побутом, проблемами, характерами. П’єса також передбачає багато музики та пісень. Над музичним оформленням працювали Анатолій Барсицький, Алоїз Єдлічка, Опанас Маркович та інші. Микола Лисенко написав однойменну оперу, яка стала класикою українського оперного мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати