Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС Литви вимагає від РФ відпустити затримане литовське судно

22 вересня, 20:32

МЗС Литви в понеділок направив посольству Росії в Литві ноту, в якій виражено протест проти дій російських посадових осіб із затримання риболовного судна Juros vilkas.

"МЗС Литовської Республіки відзначає, що Російська Федерація незаконними діями своїх посадових осіб при затриманні в міжнародних водах риболовного судна Juros vilkas, яке зареєстровано в Литві і ходить під литовським прапором, порушила положення VII розділу Конвенції ООН з морського права, що гарантують свободу відкритого моря", - йдеться в ноті.

Крім того, Вільнюс заявляє, що "відомства Литовської Республіки були поінформовані про затримання цього судна і його команди". В ноті МЗС також вимагає негайно відпустити судно і його команду.

Як повідомлялося 19 вересня мурманські прикордонники оголосили про затримання промислового судна Juros Vilkas під прапором Литви, на борту якого знаходилося 15 тонн краба-стригуна. У прес-службі відомства заявили, що "капітан отримав вказівки від судновласника слідувати в норвезьку економічну зону, щоб піти від відповідальності за незаконний промисел краба".

Прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс заявив, що затримання литовського риболовного судна є демонстрацією російської сили.

У свою чергу директор департаменту рибальства міністерства сільського господарства Литви Дарюс Ненюс повідомив агентству BNS, що судно Jurus vilkas затримано, оскільки зайшло в територіальні води РФ, проте саме затримання відбулося в міжнародних водах. За його словами, у складі екіпажу судна 28 осіб, троє з них - громадяни Литви.

Між тим, як повідомили "Інтерфаксу" в понеділок в Прикордонному управлінні ФСБ Росії по Мурманської області, капітану литовського риболовецького судна може загрожувати адміністративна відповідальність.

"У діях капітана судна вбачаються порушення ст.12.4 ФЗ" Про виключну економічну зону Російської Федерації ", ст.11 ФЗ" Про рибальство та збереження водних біологічних ресурсів", а також п.9.1 Правил рибальства для Північного рибогосподарського басейну", - розповіли в прес-службі відомства.

"Йому може загрожувати адміністративна відповідальність по ч.2 ст.8.17 КоАП РФ", - додав співрозмовник агентства, зазначивши, що Juros Vilkas вже знаходиться в порту Мурманська і на його борту проводяться процесуальні дії.

Дана стаття КоАП РФ передбачає покарання у вигляді адміністративного штрафу як із конфіскацією судна, так і без неї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати