Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як у Латвії лікують учасників АТО

23 серпня, 10:11

Латвія – одна з перших країн, які погодились лікувати українців, постраждалих у боях на Донбасі.

«День» відвідав Івана Решетника, добровольця батальйону «Дніпро-2», який перебуває у латвійському Національному реабілітаційному центрі «Вайварі».

Поранений боєць зрадів українським журналістам, і навіть запропонував зателефонувати своїй дружині – чоловік показав, що постійно підтримує зв’язок з рідними. Іван – мешканець Маріуполя, працював водієм, а у травні пішов добровольцем у батальйон «Дніпро-2». За словами чоловіка, серед його бойових побратимів багато жителів Донецька. «Прийняв присягу, все йшло нормально. Брав участь у боях у Красноармійську, Шахтарську – стільки всього наші хлопці звільнили!», - згадує Іван Решетник.

Якось машина з трьома бійцями «Дніпро-2», серед яких був Іван, потрапила у засідку. Добровольців обстріляли, авто перевернулось. Усі вижили, але Іван отримав серйозні травми. На початку серпня двох поранених на Сході України бійців, у тому числі Решетника, відправили до Латвії, це – результат домовленостей між владою Дніпропетровщини та керівництвом балтійської країни. Причому, Латвія лікує українських бійців безкоштовно.

Другий тиждень Іван знаходиться у «Вайварі». Цей заклад – найперший і найбільший реабілітаційний центр Латвії, він розташований у Юрмалі, там лікується близько 300 пацієнтів. У 300 метрах від центру плескається Балтійське море, навколо – вікові сосни та тиша. У «Вайварі» вже приймали «цивільних» пацієнтів з України, вони повернулись на батьківщину здоровими.

Заступник головного лікаря Національного реабілітаційного центру «Вайварі» Іннесе Сепуєте розповіла: «Більше 90% наших пацієнтів – латвійці. До нас поступають люди після травм, інфарктів, інсультів, пересадки суглобів. Лікуємо багато дітей з вродженими захворюваннями, після операцій, у тому числі онкологічних та на хребті. Наш заклад не унікальний, у Латвії десятки реабілітаційних центрів, але у нашій установі допомагають найскладнішим пацієнтам».

Іван Решетник потребує довгої реабілітації, наразі прогнози щодо його стану давати складно. Лікарі роблять усе можливе, щоб відновити функції рук та ніг чоловіка, роботу його центральної нервової системи, аби боєць самостійно себе обслуговував. Поранений доброволець вірить, що лікарі допоможуть йому одужати, і активно стежить за подіями в Україні. Іван Решетник зізнається: «Часто слухаю радіо. Нашим бійцям треба бути сміливішими, карати тих, хто лізе в Україну. Це – наша земля, такою вона є, такою і залишиться».

Марія ПРОКОПЕНКО

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати