Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відкрилася фотовиставка духовного життя вірян

25 липня, 12:58

24 липня, у церковне свято рівноапостольної княгині Ольга, яка стала першою християнкою на Русі, в обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка фотосвітлин «Духовне життя очима вінницьких фотомайстрів», приурочене 1026-й річниці Хрещення Київської Русі. Першу екскурсію для відвідувачів провів митрополит Вінницький і Барський Симеон. Діятиме експозиція до 17 серпня.

На виставці представлені роботи 5-ох вінницьких фотохудожників: Олександра Лапіна, Віктор Кравченко, Зорія Файна, Павла Багмута, Юрія Оліфіровича. Поруч з роботами світських майстрів до експозиції увійшли фотографії церковних авторів: священика Віталія Гречко, Павла Лебедєва та прес-секретаря Вінницької єпархії Богдана Бондаря. Автори великих фотосвітлин (розміром 119х84 см) запропонували відвідувачам переглянути незвичні ракурси відомих храмів і монастирів, зазирнуть в «серце» церковних таїнств та богослужінь, пригадають основні духовні події, які відбувалися на Вінниччині впродовж останніх кількох років, стануть свідками того, що православні священики і миряни вміють не лише щиро молитися, а й змістовно із користю для тіла й душі проводити своє дозвілля, займатися вихованням молодого покоління та святкувати церковні та народні свята.

– Презентована виставка – це велика фотокниги, яка розповідає про багатогранність духовного життя, – розпочинає екскурсію митрополит Вінницький і Барський Симеон. – Кілька «сторінок» цієї книги присвячені Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру і зокрема перебуванню Його Блаженства на Вінниччині. Він був дуже доброю і простою людиною. Згадую, як ми готувалися до першого його приїзду, псля того як я отримав призначення на Вінницьку та Барську кафедру. Підшукали йому гарне місце у готелі з парковою зоною, але Блаженніший не хотів залишити кафедральний собор. Коли я запитав: «чому?» Він відповів: «немає кращого місця за твою келію». «Але ж тут мало місця», – переконував я. «Як це? Поки пройду від кухні до келії, то вже й прогулявся», – жартував митрополит. Щоразу як Блаженніший приїздив на Вінниччині він зупинявся у келії собору. На світанку любив спустити в храм, помолитися і поставити свічки, а потім гуляв у дворі собору. Тепер переконаний, що Владика у Царстві Небесному просить Господа про мир в країні і нашій церкві, яка нині переживає нелегкі часи.

Після урочистого відкриття виставки владика Симеон відзначив подяками єпархії світських фотохудожників, а святі отці на знак поваги заспівали їм «Многая літа».

Олеся ШУТКЕВИЧ, фото Ігоря КАРЛИЦЬКОГО, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати