Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Освітяни у Тернополі протестують, щоб отримати зароблені гроші

28 липня, 15:03

Працівники Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти 28 липня вийшли з пікетом під будівлю облдержадміністрації та облради з вимогою виплати їм авансу і відпускних. Вирішили не чекати, поки зростатиме заборгованість, а відстоювати свої права, бо не вірять в те, що парадоксальна ситуація, котра виникла в установі з одночасним призначення двох осіб на посаду виконувача обов’язків керівника — від обласної ради та облдержадміністрації ­– швидко вирішиться.

Методист, голова профспілкової організації інституту Зоряна Коротюк, чоловік якої вже вісім місяців воює в АТО, розповіла «Дню»: "У нас єдина вимога: щоб керівництво цього білого будинку не порушувало правового поля закону і права людей не обмежувало. У колективі — великий відсоток молодих, для яких ця робота — єдиний засіб для існування, є діти на утриманні. Почали заздалегідь, щоб потім не порушувати навчальний рік".

Наразі виконувача обов’язків директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Сергія Алілуйка, якого, згідно з розпорядженням голови Тернопільської облради, призначили на посаду в листопаді минулого року, офіційно не звільнено, а отже, він не передає повноважень новопризначеному Департаментом освіти і науки ОДА Юрію Шайнюкові.

Завідувач кафедри Юрій Свідерський, котрий очолив пікет, впевнений: "Директор Департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Любомир Крупа заблокував рахунки інституту в Держказначействі, бо не може розібратися з інститутським начальством. Тож в нас два директори зараз, а зарплати не одержує ніхто". За словами Юрія Свідерського, десять днів тому представники колективу написали листа на ім’я голови Тернопільської ОДА Степана Барни з проханням вирішити питання, й очільник краю пообіцяв це зробити. Директор Департаменту освіти і науки ОДА Любомир Крупа, який вийшов до пікетувальників, зокрема зазначив: "Ви знаєте, що кожне розпорядження голови обласної ради має пройти погодження на сесії. Отже, в даному випадку це розпорядження голови обласної ради, на наш погляд, було недостатньо легітимним. Чотири рази кандидатура Алілуйка не була підтримана депутатами". До того ж попереднього директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрія Бугана, за словами Любомира Крупи, було неправомірно звільнено з посади. А щодо виплати коштів, то, на його думку, проблему вирішити може головний бухгалтер установи. Заперечуючи, працівники інституту наголосили, що бухгалтер не може цього зробити через незрозумілу ситуацію щодо легітимності керівника.

Закінчився пікет після зустрічі з протестувальниками заступника голови Тернопільської обласної ради Сергія Тарашевського, який запевнив: зароблені гроші люди все ж отримають. Це буде можливим через призупинення рішення Департаменту освіти і науки ОДА щодо призначення на посаду Юрія Шайнюка.

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати