Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обличчя країни — без ретушi

Що відкривають для себе відвідувачі XVIII Міжнародної фотовиставки «День-2016»
10 листопада, 19:21
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Є слова: «Поважай себе настільки, щоб не віддавати всіх сил душі і серця тим, кому вони не потрібні». Щодо вісімнадцятирічного циклу фотосвідчень газети «День», прямого і часом навіть шокуючого, про долю народу без ретуші, хоча часто з болем, можна сказати абсолютно навпаки — це серця і розум, віддані тим, кому вони так потрібні», — каже наш давній автор, кандидат медичних наук і історик медицини Юрій Віленський.

Цей «діагноз» підтверджує чимало людей, які вже встигли подивитися «Сімейний альбом України», нашу фотовиставку, що нині триває в київській галереї «Лавра».

«День» ЧЕКАЮТЬ У ГОСТІ

Генеральному директору інформагентства «Укрінформ» Олександрові Харченку цьогорічна виставка нагадала мозаїку. «Обрані знімки точно віддзеркалюють час. Є і пафосні, і сумні, і трагічні, й оптимістичні, — продовжує Олександр Харченко. — Фото, яке ми обрали для відзнаки, «Недолюблений сад» Олександра Клименка, не найвеселіше, але, на нашу думку, концептуально витримане. Клименко показав сад, у якому достигають плоди, але нікому їх скуштувати. Цей сад комусь треба захищати. А люди пішли, залишили любов, якісь мрії. Є над чим замислитись». Також гендиректор «Укрінформу» вподобав «політичну» секцію виставки, зокрема світлину «Замкнене коло» з чотирма президентами України — Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою, Віктором Ющенком і Петром Порошенком, і відзначив влучність підписів.

 ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

А міський голова Глухова Сумської області Мішель Терещенко настільки проникся побаченим, що тепер хоче організувати фотовиставку «Дня» в місті, яке очолює. «Це буде вперше, і впевнений, що для глухівчан стане великою подією і радістю, — каже  Мішель Терещенко. — Ми живемо доволі далеко від Києва, і для наших людей важливо відчути, що вони не провінція, що вони достойні побачити цю фотовиставку — побачити Україну. Адже це справді сімейний альбом країни».

Колишній депутат Київської міської ради Олена Єскіна захоплюється не лише представленими світлинами, а й книжковим проектом «Дня». «Вітаю газету «День» з двадцятирічним ювілеєм! Ви багато років готуєте унікальний інтелектуальний продукт, і ми пишаємося тим, що сьогодні в Україні є видання з такою професійною командою. Дякую Ларисі Івшиній за те, що вона її сформувала і в цілому робить велику справу для України. От видавництво книжок — це окрема тема, яка заслуговує на спеціальну подяку, — говорить Олена Єскіна. — А фотовиставка вразила тим, що на ній наше повсякденне життя показане з абсолютно різних боків. Коли дивишся на знімки із зони бойових дій, з військовими, їхніми матерями і дітьми, на очах виступають сльози. Чудові й фото звичайної буденної праці. Ваша виставка неймовірна!»

ПРО «НЕПОМІТНІ ЗМОРШКИ» УКРАЇНИ

Політичні світлини — це завжди потужний блок нашої фотовиставки. Обличчя політиків, знов-таки, без ретуші, змушують посміятися, а інколи й сумно зітхнути: «Що з них взяти?». Самовпевненість, подив, а часто — просто розгубленість видні на цих світлинах. Хоча хороше політичне фото може бути взагалі без людей. Приклад — знімок Андрія Недзельницького «Мудра настанова», на якому є звалені у купу булави з табличкою «Не чіпати». А що думають про нашу виставку самі учасники нинішнього політичного процесу?

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Народний депутат України Тарас Кремінь побачив на конкурсних світлинах оновлену країну. «Ця Україна представлена не тільки персоналіями, які пішли з нашої великої історії і більше не будуть руйнівним фактором для молодої держави. Я побачив очі молодих людей — наших славних дітей, які пишуть диктант з української мови, я побачив сяючі очі учасників Малої академії наук, очі наших хлопців, котрі продовжують нести службу в зоні бойових дій. Я побачив очі героїв, переможців, ветеранів цієї війни, на чиїх плечах і долях формується обличчя Української держави, — ділиться враженнями Тарас Кремінь. — Фотовиставка газети «День» показує непомітні зморшки на обличчі 25-літньої України. Разом із цими зморшками і гострим поглядом просвітлюється розум, очищується свідомість і даленіють береги перемог і успіху нашої держави».

До речі, Тарас Кремінь, який свого часу був депутатом Миколаївської облради і у 2014 році її очолював, запросив нашу виставку до південного міста на День святого Миколая. Причому така подорож вже стала традицією. «Ми в 2014-му і 2015-му допомагали організувати фотовиставку «Дня» в Миколаєві на День святого Миколая, — згадує народний депутат. — І я дуже вдячний Ларисі Івшиній за те, що вона підтримує подорожі цієї фотовиставки регіонами».

«ЗАВДЯКИ ВАМ МАРІУПОЛЬ ПОБАЧАТЬ У КИЄВІ»

Автори нашого фотолітопису, учасники конкурсу, радіють, що за допомогою «Дня» можуть показати загалу важливі епізоди з життя країни. Так, цього року в нашу експозицію потрапили дев’ять робіт Євгена Сосновського з Маріуполя. «Приємно, що завдяки газеті «День» Маріуполь побачать у Києві та в інших містах України, — зазначає Євген Сосновський. — Взагалі «День» останні два роки багато уваги приділяє Маріуполю. Газета друкує матеріали, присвячені не лише бойовим діям, пов’язаним з містом. Навесні відкрилася рубрика «Один день із життя міста», і перший її випуск присвятили саме Маріуполю. Для мене цінно, що люди проявляють небайдужість до цього міста».

Між іншим, фотографії Євгена, представлені на виставці, доволі різні за сюжетами. «Особливим для мене є чорно-біле фото, на якому маріупольського військового посмертно нагороджують орденом, і отримують цей орден його батьки. Військового звати Андрій Назаренко. Він був волонтером, потім добровольцем-розвідником. На одному з бойових завдань він загинув, на той момент він встиг два чи три місяці провоювати під Маріуполем. І ось цього літа вручали орден його батькам. Ми всі у великому боргу перед цими людьми, — розповідає фотограф. — З другого боку, у мене є кілька позитивних знімків, які вселяють надію, що все буде добре. Наприклад, робота «Щасливі», де батько тримає на руках дитину. Очі батька багато говорять про те, що він відчуває цієї миті».

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Володар торішнього Призу Призів «Золотий День» Олександр Клименко, який працює у газеті «Голос України», називає нашу виставку «подією року у фотографічному світі». «В Україні жодна редакція чи державна структура, на жаль, не робить таких проектів, — зауважує Олександр Клименко. — Про кожну фотографію можна говорити багато і довго. Люди надсилають сюди своє найкраще і творять картину України за рік».

Понад п’ять тисяч людей вже встигнули подивитися XVIII Міжнародну фотовиставку «День-2016». У вас є лише кілька днів, щоб теж зробити це, — виставка триває по 13 листопада у столичній галереї «Лавра» (вул. Лаврська, 1). Традиційно там можна придбати книжки з Бібліотеки видання, зокрема новинку «Сестра моя, Софія...», випуски «Маршруту №1», листівки, нашу «скриньку скарбів» і передплатити газету.

Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати