Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Антидепресант» для країни

350 фотографій — про війну і мир — на виставці «Дня» в галереї «Лавра»
26 жовтня, 19:28
ФОТО АЛІНИ КОМАРОВОЇ

За 18 років існування фотолітопису в містах України відбулося 126 фотовиставок «Дня», отримали нагороди 866 фотографів, а лік людей, які побачили наші світлини, очевидно, пішов на мільйони.

Кожного року фотомоніторинг найважливіших подій редакція об’єднує загальною назвою-лейтмотивом. Фотовиставка «Дня»-2017» — це «Фото-Синтез». У слові «фотосинтез» і образі — глибокий науковий сенс... Сонячне проміння потрапляє в хлорофілові зерна рослин, і у взаємодії з вуглекислим газом і водою виникає все живе. Це справді найбільше чудо творчості. Без нього не було б життя на Землі.

Минулого року в фотоконкурсі «Дня» взяли участь понад 200 фотографів, які надіслали приблизно 3200 робіт. Цього року маємо 243 учасники, що надали на розсуд журі понад 3,5 тис. знімків. На фотовиставці представлені 350 найкращих світлин. Особливістю цього року стало те, що багато фотографів надіслали серії робіт — від есе до фотодрам.

Так, Юрій Величко із села Молодіжного Дніпропетровської області, який вдруге бере участь в нашому фотоконкурсі, представив три цикли: «Зима на нулі», «Сплав» і «Сходження».

Два останні присвячені солдатам, своїм бойовим товаришам по 46-му окремому батальйону спеціального призначення ЗСУ «Донбас-Україна» Олександру Сарабуну і Анатолію Горбенку. Вони були поранені на війні. Важко. Але змогли не тільки повернутися до повноцінного життя. Але і заряджають нас оптимізмом і вірою у власні сили. І коли на вас навалюються проблеми і зневіра — подивіться на них. Все можна подолати.

ЮРІЙ ВЕЛИЧКО. ФРАГМЕНТ ІЗ СЕРІЇ «СХОДЖЕННЯ». НА ФОТО — АНАТОЛІЙ ГОРБЕНКО, ПОЗИВНИЙ «БУГОР», ЯКИЙ ТОРІК ВТРАТИВ НОГИ В МАР’ЇНЦІ

Якщо вірити. Якщо докласти зусиль. Іноді — надзусилля. Про це — приголомшлива за силою емоційного впливу серія Анни Чапали, редактора відділу фотоілюстрації газети «Зоря Полтавщини». Взагалі, тема подолання проходить через безліч робіт. Подолання обставин, болю, подолання себе...

АННА ЧАПАЛА. «НАДЗУСИЛЛЯ»

«...Парадоксально, що саме на цій фотовиставці у найтрагічніших її фрагментах є чи не найбільше оптимізму подолання екстремальних викликів, глибоких страждань. Ось де могутній «вітамін» для зміцнення національного імунітету. Ціла група фотографій людей із протезами, які й сплавляються рікою, й долають висоти... Такий запас міцності й духу, що люди, порівнюючи свої проблеми з тим, що вони бачать, повинні просто сповнитися «резервуаром» нових можливостей. Якраз це є найбільшим антидепресантом...» — переконана головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

АЛІНА КОМАРОВА. «МОРСЬКА ПІХОТА»

Виставку можна оглянути й проголосувати за найкращий, на ваш погляд, знімок до 5 листопада в галереї мистецтв «Лавра» (вул. Лаврська, 1). Вхід вільний.

ОЛЕКСАНДР САРАБУН — ДОБРОВОЛЕЦЬ. ВОЮВАВ У СКЛАДІ БАТАЛЬЙОНУ «ДОНБАС». ВИРВАВСЯ З-ПІД ОТОЧЕННЯ ПІД ІЛОВАЙСЬКОМ. АМПУТУВАЛИ НОГУ. В СЕРПНІ 2015 РОКУ ПОВЕРНУВСЯ ДО АРМІЇ НА ПРОТЕЗІ У 46-Й БАТАЛЬЙОН «ДОНБАС-УКРАЇНА». ВІДПОВІДАЄ ЗА МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДРОЗДІЛУ. ВОЛОДИМИР ДОНОС — СОЛДАТ-САНІТАР 42-ГО БАТАЛЬЙОНУ ТЕРОБОРОНИ. П’ЯТЬ ДНІВ ПРОБУВ У ПОСАДЦІ. ВИЖИВ. АМПУТУВАЛИ НОГУ. ДО ВІЙНИ ПРАЦЮВАВ У ШКОЛІ М.ГАДЯЧ (ПОЛТАВЩИНА). ОЛЕКСАНДР БАБЧЕНКО — РОЗВІДНИК 92-Ї  БРИГАДИ. ВОСЕНИ 2014 РОКУ В БОЮ ПІД ЩАСТЯМ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВТРАТИВ НОГУ. ВОНИ — УЧАСНИКИ ЗМАГАНЬ ІГРИ ГЕРОЇВ ВІЙНИ В ПОЛТАВІ «СИЛА НАЦІЇ»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати