Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найкращий спосіб розв’язання конфлікту – його упередження

25 червня, 22:10

Сучасні українці та Україна вступили у зону турбулентності, яка характеризується наявністю конфліктів. Як відомо, конфлікт – явище багатогранне і має відповідно багато визначень, проте в його основі завжди лежить зіткнення протилежних позицій, поглядів та інтересів різних (двох і більше) сторін, різке загострення суперечностей між учасниками певного процесу. Конфлікти бувають світоглядними, цивілізаційними, рольовими, соціальними, збройними, етноконфесійними, політичними, релігійними, міжетнічними, конфліктами інтересів, побутовими тощо.

Здатність розв’язати конфлікт, не доводячи його до найвищої «точки кипіння» та відкритого зіткнення, – найрозумніше вирішення проблеми та часто уникнення серйозної небезпеки. Цим у сучасному цивілізованому світі займаються люди, які беруть на себе роль медіаторів (посередників). Їхнє завдання полягає у створенні умов для примирення у соціумі, на виробництві, у громаді, сім’ї тощо чи на міжособистісному рівні.

Українським соціумом соціальна медіація сприймається як досить нове явище, хоча воно й існує у нас уже понад чверть століття. Проте, вочевидь, воно набуватиме популярності, враховуючи реальності нашого життя. Саме на висвітлення суті феномена соціальної медіації, роз’яснення його специфіки та перспектив, а також демонстрації на прикладах особливостей роботи посередників (медіаторів) було спрямовано дводенний тренінг «Соціальне посередництво/медіація як інструмент роботи в громаді», який відбувся у Києві 23-24 червня 2023 року на базі «Creativ State of Arsenal».

  IMG-20230625-211353-613

IMG-20230625-211406-245

 

Медіація є альтернативою силовим методам вирішення конфліктів і передбачає врахування інтересів, цінностей і потреб сторін конфлікту. Під час тренінгу «Соціальне посередництво/медіація як інструмент роботи в громаді» обговорювались наступні питання:

Яким буде посередництво після деокупації Мелітопольщини та міста Мелітополя?

Що означає довіра до посередника/медіатора?

Які установи/структури є об'єднавчими в згуртованості громади?

В чому суть інтеграції психологічних підходів в конфліктологічній роботі?

Як збільшити кількість ініціатив, які працюють на подолання наслідків війни? Тощо.

 IMG-20230625-211418-776

IMG-20230625-211423-386

 

 Цей захід пройшов завдяки фінансовій підтримці Ради Європи та кураторства керівниці Проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» Земфіри Кондур. Вела тренінг докторка соціологічних наук, професорка, директорка Навчально-наукового інституту соціології та соціальної політики Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Алла Ярошенко. Учасниками тренінгу стали представники громади тимчасово окупованого міста Мелітополя та Мелітопольщини, які змушені були стати біженцями зі своїх рідних осель. Тренінг проходив під гаслом: «Я можу починати допомагати іншим, коли я допомагаю собі!» І це дуже точно сказано! Варто відзначити той позитивний факт, що багатокультурна мелітопольська громада активно працює над підвищенням рівня згуртованості та взаєморозуміння між її членами.

 IMG-20230625-211430-174 

 Цікава інформація та «програвання» запропонованих самими учасниками прикладів певних конфліктних ситуацій не залишили байдужими нікого в залі. Активність аудиторії підтвердила гіпотезу тренерки про зростання популярності соціальної медіації та послуг медіаторів в Україні.

Вартує уваги і паралельний із вище зазначеним захід для дітей Мелітопольщини «Соковиті барви багатокультурності черешневої столиці», який теж проводився за підтримки Київського офісу Ради Європи.

Загалом варто відзначити активну, цікаву і корисну роботу мелітопольської громади по підготовці до повернення у деокупований Мелітополь та на землю Мелітопольщини після Перемоги України. Побажаємо успіхів мелітопольській громаді!

Ірина Грабовська

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати