Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба за права жінок чи свято весни? 8 березня та його історія зародження в Україні

06 березня, 13:12
Фото з архіву "Дня"

Святкування 8 Березня в Україні має корені, що йдуть від часів раннього 20 століття. Це свято, яке тепер є символом боротьби за жіночі права та рівність, почало свою історію в роки перших соціальних рухів і революцій.

Перші знадки про 8 березня в Україні починаються  ще на початку  XX століття, коли жінки активно долучалися до боротьби за рівні права та поліпшення умов праці, пов'язані з періодом до Жовтневої революції 1917 року. У цей період українські жінки брали активну участь у різноманітних соціально-політичних рухах та об'єднаннях, борючись за свої права. Вони вимагали голосу на виборах, рівних можливостей на ринку праці та інших соціальних пільг.

Після революції, коли влада в Росії перейшла до рук робітничо-селянської і Радянської України, були прийняті закони, що гарантували жінкам рівні права в голосуванні, праці та освіті. 8 Березня 1917 року (по старому стилю) став символічним днем, коли жінки вийшли на вулиці, виступаючи за свої права та вимагаючи рівноправ'я.

Проте вже за часів вступу України до Радянського Союзу свято втратило початковий сенс і вже наблюдалися демонстрації з квітами та урочисті привітання з днем весни та краси. Після отримання Україною незалежності у 1991 році 8 березня офіційно визнано як державне свято. Серед населення походить думка, що це свято є гарним приводом задля того, щоб зробити жінці приємно. (моє дослідження на інфографіка URL: https://infogram.com/8-bereznya-1h7z2l85opqmg6o?live)

Цей день відзначається різними заходами та подіями, спрямованими на підтримку жіночих прав та визнання досягнень жінок у різних сферах життя, проте про солодке та квіти також не забувають.

Делія Долженко

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати