Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подолати емоції, зберігати розум

Про об’єктивну близькість інтересів України та Польщі
22 вересня, 14:17
Фото ОП

В чому , власне, полягає мудрість та мистецтво державної політики? Ще з часів Давнього Китаю, розквіту Великої  Греції та античної Римської держави ствердилася думка: слід ширити й згуртовувати коло друзів та союзників, водночас не збільшувати кількість ворогів, ізолюючи їх. Цей погляд був близьким Сунь Цзи і Фукідіду, Салюстію та Сенеці… Істина дуже стара, але геть ні  в чому не застаріла і сьогодні; її життєва сила незмірно зростає під  час сучасної екзистенційної російсько-української війни.

Говорячи чіткіше, сучасніше та конкретніше – Україні потрібні союзники. І Польща, можливо, посідає серед них чільне місце. Безумовно, ця країна має свої амбіції – але допомога, підтримка, що її надає Варшава нашій країні, є винятково важливою і, по справедливості, має бути оцінена за дуже високою  шкалою. Так, не варто бути занадто наївними – Польща підтримує Україну  не тільки з суто гуманних міркувань, а й, можливо, не меншою мірою, з міркувань суто прагматичних, адже якщо Україна не встоїть – Польща , цілком  можливо, стане наступним об’єктом агресії Путіна. А що таке диктат і ярмо  Росії – поляки знають пречудово, засвоїли з власної історії. Зрештою, досить  поглянути на географічну карту, аби збагнути об’єктивну близькість інтересів Києва та Варшави (незалежно від неконтрольованих – а, може, занадто контрольованих? – сплесків емоцій «державних мужів»). Емоцій, котрі ми, і українці, і поляки, маємо неодмінно подолати, аби обов’язково зберегти  тверезий розум – запоруку перемоги.

Очевидно, що нинішня польсько-українська суперечка (не хочеться вживати слово «конфлікт», тим більше «торговельна війна» - це саме те, чого найбільше хоче Москва) вийшла , на жаль, далеко за економічні рамки й явно набула політичного  характеру. Президент Зеленський гостро критикує «деякі європейські країни, які своїми односторонніми обмеженнями на зерно готують  сцену для московського  актора», не називаючи жодних конкретних держав, і Президент Дуда заявляє, зі свого боку, що Україна зараз є країною, котра тоне  і може потягнути на дно держави-сусіди. Ось «чудові зразки» «конструктивного» міждержавного спілкування двох, здавалося б, непорушних союзників. А до цього – заява Прем’єра Моравецького про те, що Варшава зараз зосереджена на переозброєнні власної армії і тому не передає  Києву своєї  військової допомоги.

Україна і Польща просто приречені бути разом в умовах вкрай  загрозливої путінської агресії, вістря якої може бути звернене проти будь-якої європейської країни. Але тим більше Україна зобов’язана проявляти лідерські якості – а ми такого лідерства, треба одверто визнати, занадто  часто не виявляємо. А що означає це лідерство? Не зверхність, не впертість – державну мудрість. І розуміння того, що псувати відносини з таким, хай вельми непростим союзником, як Польща, це злочин (аналогічно варто ставити питання і у Варшаві). Інший підхід є непростимою дурістю (а Україна їх вже достатньо наробила).

І ще. Звернімо увагу на виступ міністра оборони Польщі Маріуша  Блащака, який говорив про те, що в «підтексті» цього (здавалося б «зернового») непорозуміння приховані інтереси українських зернотрейдерів-олігархів. Чи дають наші ЗМІ можливість українцям більше знати про це ?

Підсумовуючи. За жодних обставин, в жодному разі  не можна допустити, щоб цей конфлікт тривав далі. Знати й прогнозувати можливий перебіг подій, виходячи із засвоєних уроків історії, є обов’язком владоможців України та Польщі, бо перемога України мусить стати спільною перемогою цивілізованого світу.

Ігор СЮНДЮКОВ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати