Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Професіоналізм як домінанта

07 серпня, 17:32
Фото з архіву "Дня"

Досвід, інтелект, мудрість, харизма – це джентельменський набір параметрів, які невластиві сучасним політичним діячам (у переважній більшості). У політикумі, на жаль, панівними є інші тренди. І вони були сформовані на суспільний запит останніх десятиліть. Та велика війна за Україну проти російської агресії спонукає нас вкотре аналізувати уроки минулого, особливо вирішальні, доленосні етапи нашої історії.

Незроблені висновки, хибні підсумки неминуче призводять до повторення помилок, але уже в гіршому варіанті. Поза сумнівом, що вирішальним фактором історії є людина.

Мені довелося в цьому неодноразово переконуватися, не так часто, звичайно, з огляду на те, що виняткові люди трапляються зрідка….До виняткових я сміливо зараховую Євгена Кириловича Марчука. І хоча наше знайомство було не надто близьким, але про те, що вразило найбільше – інтелект, розум, мудрість, шляхетність. Це легко діагностувалося під час публічних лекцій, у спілкуванні з науковцями, освітянами.

Євген Кирилович як волинський зять часто бував на Волині і зустрічався зі студентами і викладачами Волинського національного університету імені Лесі Українки. Атмосфера, яка панувала під час його виступів, мене завжди вражала. Перші півтори години - суцільна тиша і було чути лише голос Євгена Кириловича, який глибоко аналізував суспільно-політичні процеси недавнього минулого, багато цитував, і подекуди іноземними мовами, використовував мало знаний фактаж, цифри …..Усі слухали, затамувавши подих. А потім починалися питання від студентів, багато складних питань і глибокі відповіді….Мені зараз таких лекцій бракуй, де професіоналізм є домінантою.

Професіоналізм найперше цінується у фахових спільнотах. Тоді як політика, це сфера іншого гатунку. Очевидно, прихід Євгена Кириловича у велику політику був маркером якісних змін, але суспільство ще лише доростало до усвідомленої потреби якості, професіоналізму і глибокої відповідальності.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати