Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр Камишін відзвітував про результати Форуму оборонних індустрій Україна-ЄС

07 травня, 15:18
Фото mil.gov.ua

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін відзвітував про конкретні домовленості, яких досягли під час Форуму оборонних індустрій Україна-ЄС, або є DFNC1: EU Edition. Захід проходив 6 травня в Брюсселі. Повідомляє Урядовий портал.

Форум був присвячений зміцненню оборонно-промислового співробітництва між ЄС та Україною. Зібралися понад 400 представників урядів, оборонних підприємств ЄС та України, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій, а також інституцій ЄС. Зокрема, були присутні представники 39 українських оборонних компаній і 103 європейських.

За словами Олександра Камишіна, в результаті переговорів сторони:

1. Підтвердили можливість використання Європейського фонду миру - European Peace Facility. Держави-члени ЄС купуватимуть озброєння для Сил оборони України від українських виробників. Гроші з фонду стануть компенсацією цих витрат.

EPF - ефективний інструмент, який вже успішно використовується для компенсацій державам-членам ЄС витрат на поставки власної зброї в Україну.

2. Детально обговорили механізм використання прибутків від заморожених російських активів та того ж Фонду миру для фінансування української оборонної промисловості безпосередньо або через будь-яку з держав-членів ЄС. Це рішення ще не остаточне, однак у випадку його затвердження ці гроші можна буде швидко спрямувати на закупівлю української зброї.

3. Проговорили конкретні кроки щодо реалізації Європейської програми оборонної промисловості (EDIP). Це дозволить Україні брати участь у всіх оборонно-промислових програмах ЄС. Утім, план все ще потребує схвалення та деталізації.

4. Домовилися відкрити Офіс оборонних інновацій в Києві. Причини такого рішення: значний інтерес європейської оборонки до партнерства з українськими колегами та потреба України в інноваційних розробках. Офіс стане єдиним вікном для європейських стартапів, щоб реагувати на нагальні потреби України, та закладе основу для глибшої стратегічної співпраці в галузі науково-дослідницької діяльності між Україною та ЄС.

«Короткостроковим рішенням, яке ми пропонуємо партнерам, є проект «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Глобальний збір по країнах-партнерах на українське озброєння для нашого війська. Це швидке вирішення проблеми недостатнього фінансування виробництва. За нашими підрахунками, розрив між виробничими спроможностями українських зброярів та наявним в країні бюджетом сягає $10 млрд. Ми пропонуємо партнерам допомогти нам закрити цю прогалину прямими контрактами. Вже маємо перші донати від Данії та Канади. Запрошуємо інші країни приєднатися до ініціативи», - повідомив Олександр Камишін.

До того ж, за словами Міністра, форум став майданчиком для обговорення не лише міжурядових домовленостей, але й конкретних шляхів співпраці між представниками бізнесу. На полях форуму відбулися сотні двосторонніх зустрічей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати