Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Центральним елементом історичних маніпуляцій очільника кремля є спроба піддати сумніву незалежність України, - австрійський історик

09 травня, 17:16
Центральним елементом історичних маніпуляцій очільника Кремля Володимира Путіна є спроба піддати сумніву незалежність України. Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив заступник директора Інституту східноєвропейської історії Віденського університету Вольфганг Мюллер.

"Міжнародне право передбачає недоторканність усіх держав-членів ООН. З огляду на це логіка, що держава є "штучною" і тому напад на неї є законним, має відкидатися", - прокоментував австрійський історик твердження Путіна про те, що Україна є "історично штучною державою".

Він додав, що з історичної точки зору, кожна держава була "штучною" у момент свого створення – "незалежно від того, була вона заснована давно, чи ні".

Відповідаючи на запитання, яке історичне твердження Путіна щодо України є найбільш маніпулятивним, Мюллер зазначив, що "центральним елементом, безумовно, є вищезгадана спроба піддати сумніву незалежність України".

Заступник директора Інституту східноєвропейської історії Віденського університету також прокоментував твердження Кремля про те, що ідею України та українізації просував перед Першою світовою війною австрійський генеральний штаб.

"Такий висновок був би необґрунтованим (що українці є результатом зусиль австрійського генштабу – ред.). Справді, українці в Габсбурзькій монархії тривалий час користувалися більшою свободою за конституцією, ніж у царській імперії. У ході світової війни монархія, будучи захисною та окупаційною силою, зробила можливою незалежність України. Однак вона діяла репресивно – як в Україні, так і в Австрії, де тисячі українців були інтерновані, зазнали жорстокого поводження і загинули під час війни. Але український національний рух, як відомо, є давнішим і сягає своїм корінням 19-го століття", - заявив Мюллер.

Австрійський історик також вказав на те, що використання в російських підручниках "Давньоруської держави" для позначення Київської Русі "не відповідає сучасному стану досліджень".

"Опис Київської Русі як "Давньоруської держави" був широко поширений у Росії, а також на Заході до 20-го століття. Тому це – повернення до старих наративів, які вже не відповідають сучасному стану досліджень", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше, зокрема, скандально відомий американський телеведучий Такер Карлсон узяв у Путіна інтерв’ю, у якому той повномасштабне вторгнення в Україну представляв як спробу повернути "історично російські землі". Путін також стверджував, що Україна – це "штучно створена держава".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати