Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«…Ми надамо безпекову допомогу Україні», – Джозеф Байден

У Києві з одноденним візитом перебуватиме віце-президент США
20 листопада, 12:49
Фото Reuters

Джозеф Байден здійснює п’ятиденне турне у Марокко, Україну та Туреччину. Це вже буде третій візит другої за рангом високопоставленої особи США у нашу країну у цьому році і четвертий за останні п’ять років. Як зазначив у коментарі ЗМІ речник МЗС Євген Перебийніс, цей візит підтверджує стратегічний характер відносин між нашими державами, а також ключову роль, яку США відіграють у зусиллях міжнародного співтовариства проти російської агресії.

Нагадаємо, що вперше Байден побував в  Україні у липні 2009 року. Тоді його перебування окрім виступу в Українському домі, висадки калини разом із Ющенком і відвідин обома пивного пабу, запам’яталось обмовкою Байдена, який при зустрічі з лідером опозиції Януковичем, назвав того президентом. У квітні цього року віце-президент США у короткій промові перед представниками неурядових організацій закликав українців не відступати. «Демократія – це не кінцева зупинка, а дорога, по якій ви маєте йти, а США будуть поруч з вами, якщо ви йтимете по цій дорозі», - наголосив Байден. 

Як повідомляють американські ЗМІ з посиланням на Білий дім, віце-президент США в ході зустрічей з українськими президентом та прем’єр-міністром Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком висловить своє занепокоєння тим, що «Росія і далі порушує мінські домовленості, укладені 5 вересня».  Крім того, пан Байден візьме участь у круглому столі на тему боротьби з корупцією. 

Напередодні свого візиту в Україну завдяки сприянням американського посольства віце-президент США Джозеф Байден дав ексклюзивне інтерв’ю «Дню». Він, зокрема розповів про те, з якими месиджами приїжджає в Україну і що готові робити США в односторонньому порядку, щоб зупинити російську агресію. 

«МИ ТІСНО ПРАЦЮВАЛИ З НАШИМИ СОЮЗНИКАМИ І ПАРТНЕРАМИ ПО ВСЬОМУ СВІТУ, ЩОБ ЗАСУДИТИ АГРЕСІЮ РОСІЇ»

- Зважаючи на анексію Москвою Криму, російську агресію в Україні, фактичне залякування країн НАТО провокаційними польотами стратегічної авіації, пусками балістичних ракет, чи не вважаєте Ви, що усім на Заході зараз доцільно перечитати виступ Рейгана від 3 березня 1983 року, головною суттю якого було наступне: «досягнення миру» у протистоянні з «імперією зла» можливо лише «через демонстрацію сили»?

- Ми від самого початку дуже ясно казали, що в цієї кризи немає військового розв’язання – всупереч тому факту, що Росія, вочевидь, якраз це і намагається накинути за допомогою своїх ставлеників у східній Україні.  Подивіться лише на новини за останні тижні: повідомлення про триваючу передачу сепаратистам танків і важкого озброєння та ескалація атак сепаратистів на українських військових.  Отже я скажу однозначно: Україна має повне право захищатися проти цієї агресії, що продовжується, і ми надаємо Україні безпекову допомогу на підтримку цих зусиль.  Ми також вдаємося до інших кроків.  Ми тісно працювали з нашими союзниками і партнерами по всьому світу, щоб засудити агресію Росії, і разом із нашими партнерами у Європі та по «Великій сімці» змусили економіку Росії платити серйозну ціну, що справляє свій вплив і матиме далекосяжні наслідки для Росії, якщо вона не змінить курсу.  Ми будемо продовжувати бути разом з народом України, який демонструє незламну волю, виступивши на захист свого суверенітету й територіальної цілісності, просуваючи не прості реформи, розвиваючи демократію, ведучи боротьбу з корупцією, та відновлюючи економічне здоров’я.

«…МИ ЦІЛКОМ ГОТОВІ ПІДВИЩИТИ ЦІНУ ЗА АГРЕСИВНІ ДІЇ РОСІЇ В УКРАЇНІ»

- Оскільки санкції так і не зупинили російської агресії, не кажучи про те, що Росія не повернула незаконно анексований Крим, що має далі робити Захід і чи готові США самостійно вводити нові санкції чи вживати нові заходи, аби зупинити Путіна? Чи можете ви розповісти деталі таких планів?

 - Я вважаю, що санкції справили вплив і продовжують бути корисним інструментом для підвищення ціни, яку Росія платить за втручання у справи суверенної держави.  Що б не казали її керівники, російська держава інтегрована до світової економіки, і санкції мають потужний ефект, який з часом лише наростатиме.  У Росії усе ще є опція виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями, що дозволило б скасувати деякі з санкцій, які ми наклали.  Однак, якщо вона цього не зробить, ми цілком готові підвищити ціну за агресивні дії Росії в Україні.  Я також хочу ще раз засудити окупацію і спробу анексії Росією Криму.  Сполучені Штати, консультуючись із нашими союзниками, готові розглянути додаткові заходи, щоб чітко показати, що дії Росії не прийнятні.

- Чому США не називають своїми словами те, що відбувається на Донбасі, що це пряма російська агресія, що це війна? Навіть ви сказали в інтерв’ю CNN, «коли росіяни вторглися»  - а потім замінили це слово на «перетнули кордон – в Україну»?  І більше того, потім додали «Ми тримаємо це під контролем».  Як ви це поясните?

 - Я з вами згоден: цей конфлікт викликаний прямою російською агресією, це ясно як білий день.  Дозвольте мені висловитися просто і чітко, щоб ваші читачі зрозуміли нашу позицію.  Ми знаємо, що сепаратисти – багато з яких набрані у Росії – отримують важке військове обладнання, підготовку і фінансування від російського уряду. Крім того, російські бойові частини, з російським озброєнням, з російськими танками, переходили кордон України і безпосередньо допомагали сепаратистам воювати з українськими військами.  Я послідовно стверджую, що Росія брутально порушує суверенітет і територіальну цілісність України.  На кону стоїть норма міжнародного права, що суверенні уряди поважають кордони інших суверенних урядів, що країни не змінюють кордонів за допомогою сили.  Дії Росії ідуть в розріз із цією міжнародною нормою, і як наслідок міжнародне співтовариство виступило одностайно і вжило заходів, щоб накласти економічну ціну на Росію за її недотримання основоположних міжнародних норм.

«МИ ПРАЦЮЄМО НАД НАДАННЯМ ДОДАТКОВОЇ ПІДТРИМКИ ВАШІЙ ЕКОНОМІЦІ, ЗАПРОВАДЖЕННЮ РЕФОРМ, А ТАКОЖ ВАШІЙ БЕЗПЕЦІ»

 - З якими месиджами чи можливо з якою конкретною допомогою ви приїжджаєте до України?

- Я привезу сильний месидж підтримки українського народу і уряду, про що я скажу більше під час перебування в Києві.  Рік тому українці виступили із вимогами поваги їхньої гідності, кращого майбутнього, європейського курсу, припинення корупції і проведення радикальних реформ.  Президент Порошенко і прем’єр-міністр Яценюк розпочали цей процес.  Тепер, коли новообрана Верховна Рада готується до свого першого засідання, життєво важливо виправдати очікування реформ у різних секторах, наприклад, в енергетиці, сільському господарстві, у регуляторній практиці щодо підприємництва.  Видаляючи ракову пухлину, що стримує українське економічне зростання – корупцію – Верховна Рада, узгоджено з урядом, почне реалізувати потенціал України і перетворювати на реальність візію велелюдного Майдану.  Сполучені Штати будуть з вами і підтримуватимуть вас у цих зусиллях.  Ми працюємо над наданням додаткової підтримки вашій економіці, запровадженню реформ, а також вашій безпеці.

 ДО РЕЧІ


Вашингтон готовий вивчити можливість постачання зброї Україні, а американська політика щодо військової допомоги Києву може бути переглянута. Про це заявив майбутній заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен. «Я вважаю, що, враховуючи серйозні порушення Росією договору, який вона підписала, мінської угоди, єдиний елемент, який, як можна сподіватися, зможе змусити їх подумати двічі і утриматися від подальших дій, є зміцнення потенціалу українських сил, в тому числі за допомогою оборонного летального озброєння. Я думаю, це те, що ми повинні розглянути», — заявив він. Блінкен також додав, що це питання має обговорюватися під час візиту віце-президента США Джо Байдена до України.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати