Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз ким зустрінеться Янукович у другому турі?

Американська соціологічна служба заміряла настрої українців
11 жовтня, 10:39

До президентських виборів 2015 року залишилося не так вже й багато часу, і далекоглядні партійні штаби вже поступово розгортають свою роботу. Головною інтригою майбутньої виборчої кампанії є відповідь на питання, хто саме з опозиційних політиків складе конкуренцію чинному Президенту у другому турі. Те, що від влади, від біло-блакитного поля туди потрапляє глава держави, сумнівів немає ні в кого.

Підтримка Віктора Федоровича виборцями хоч і зменшилася, але залишається стабільною.

А от опонентам Януковича ще належить довести право на свою «першість», і вже помітні ознаки цього заочного змагання — у ЗМІ потрапляє все більше повідомлень про результати того чи іншого соціологічного дослідження з прогнозами на фінальну стадію президентської кампанії. При чому в цих дослідженнях часто не враховують «фактор Тимошенко», тобто екс-прем’єра, умисно чи ні, виводять за дужки політичного процесу.

Як повідомляла нещодавно «Українська правда», у Вільнюсі, куди для зустрічі з Далею Грибаускайте, президентом Литви (країни, що головує ЄС), їздили Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко, відбулася ще одна подія. Керівникам опозиційних фракцій було презентовано опитування, проведене в Україні на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI), очолюваного американським сенатором і другом України Джоном Маккейном.

А цього тижня до ЗМІ просочилися цифри даного опитування. Проводила його всесвітньо відома консалтингова компанія «Геллап» (Gallap Inc.), клієнтами якої є уряди провідних країн світу та відомі міжнародні організації.

Так-от, згідно з цим дослідженням, лідерство в президентському рейтингу зберігає Віктор Янукович — у нього 24%. Щодо опозиційних політиків, то закордонні соціологи виходили з того, що від «Батьківщини» у виборах братиме участь або Юлія Тимошенко, або, в разі її недопущення до участі в них, Арсеній Яценюк. На відміну від вітчизняних соціологів, «Геллап» зовсім виключив ситуацію, за якої вони балотувалися б обоє. Тому оперували двома списками кандидатів — один із Тимошенко, а другий — з її найближчим політичним соратником Яценюком. В обох випадках відповіді респондентів свідчать про те, що найсильнішим кандидатом від опозиції є представник «Батьківщини».

У разі участі Юлії Тимошенко рейтинги виглядають так: Янукович — 24%, Тимошенко — 20%, Кличко — 17%, Симоненко — 5%, Тягнибок — 5%. Якщо Юлія Тимошенко не зможе взяти участі, тоді: Янукович — 24%, Яценюк — 18%, Кличко — 17%, Тягнибок — 6%, Симоненко — 5%. Цифри — від тих, хто візьме участь у виборах.

У другому турі і Тимошенко, і Яценюк перемагають Віктора Януковича відповідно з рахунком 25% на 22% на користь Юлії та 27% на 22% з перевагою Арсенія, якщо балотуватиметься він. (На відміну від першого туру, де цифри пораховано від тих, що прийдуть на вибори, в другому турі дають відсотки від усіх респондентів.) Також перемогу над Януковичем у другому турі може здобути і Віталій Кличко (30% на 22%), проте на даний час він поступається і Тимошенко, і Яценюку в першому турі, тому його участь у другому турі наразі під питанням. Єдиний опозиціонер, який поступається у другому турі чинному главі держави, — Олег Тягнибок. За версією американців, він програє кілька відсотків Януковичу, хоча деякі вітчизняні центри показують, що лідер «Свободи» все ж таки має потенціал виграти у Януковича в другому турі.

Дослідження «Геллап» також показало, що в разі неучасті Тимошенко у виборах майже 70% її виборців вже сьогодні готові голосувати за Яценюка, ще 9% — за Віталія Кличка та 6% — за Олега Тягнибока. Що загалом очікувано. Сигнал до такої поведінки виборців, напевно, дала сама Юлія Тимошенко, яка, рекомендуючи Арсенія на посаду голови політради партії, заявила про повну довіру до нього.

«На сьогодні Яценюк є виразним лідером серед опозиціонерів завдяки своїй активності і постійній публічній позиції, — вважає політичний експерт Євген Булавка. — Через участь у акціях під Київрадою, через інші ситуації, в яких Яценюк проявляє принциповість, він стає «своїм» для прихильників «Батьківщини», вони бачать у ньому людину, яка потенційно може замінити на виборах їхнього головного кандидата. Слід також взяти до уваги, що Тимошенко, коли настане момент, активно підключиться до агітації за Яценюка. А загалом дане дослідження вкотре підтверджує політичну вагу Тимошенко, яку провладні соціологи поспішили списати з рахунку, проте яка і за ґратами залишається лідером громадської опозиційної думки».

Тим часом сама Тимошенко, як відомо, вкотре звернулася до лідерів ЄС не ставити підписання угоди з Україною в залежність від її долі та висловила готовність прийняти пропозицію місії Кокса-Квасневського виїхати на лікування: «Я боролася, борюся й боротимуся за свою повну правову реабілітацію, зняття з мене всіх абсурдних, від «а» до «я» сфальшованих звинувачень, за повернення до повноцінного політичного життя. Зрозуміло, що виїзд на лікування не вирішує цієї проблеми повною мірою. Але я вірю в те, що такий крок розрядить ситуацію напередодні саміту Східного партнерства. Тому заради успішного Вільнюсу і успішної України, заради історичної та доленосної Угоди з ЄС я готова прийняти таку пропозицію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати