Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подяка королеві за гранатомети

Вінничанин Влад Стафійчук, боєць 93 бригади ЗСУ «Холодний Яр», яка напередодні звільнила Тростянець, подякував Єлизаветі Другій за сучасну зброю
28 березня, 14:17
ФОТО РЕЙТЕР

26 березня силами 93 бригади Холодний Яр, за допомогою територіальної оборони і місцевих партизанів, місто Тростянець на Сумщині звільнили від російських окупаційних військ. Холодноярцям вдалося вигнати з місця «еліту» російських сухопутних військ – Кантемирівську танкову дивізію. Як повідомили у телеграм-каналі бригаді, цьому передувало ураження командного пункту разом із керівним складом 96-ї окремої розвідувальної бригади ще в перші дні оборони Охтирки і боїв за Тростянець. Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з Тростянця, лишаючи озброєння, техніку та боєприпаси, які 93 бригада використає для звільнення інших українських міст від окупації.

На підступах до Тростянця боєць 93 бригади ЗСУ «Холодний Яр» Влад Стафійчук (а у мирний час вінницький письменник Влад Сорд) подякував королеві Британії за сучасну зброю, яка дозволила знищити важку техніку, зокрема танки. Його промову записав американський телеканал CBS News . На відео боєць на фоні знищеної техніки противника подякував «на камеру» королеві Великої Британії за надані гранатомети NLAW, з яких вдалося підбити окупантів.


Влад Сорд

«Силами 93 окремої механізованої бригади Холодний Яр був підбитий танк. Але лише підбитий, тоді місцеві приїхали і допалили його, тому що вся Україна сьогодні бореться проти окупантів, – каже Влад. – Влучили, до речі, подарунками від її Величності Британської королеви. Тому надавайте нам такої «двіжухи» побільше, і знищених танків також буде більше. Люди також просять, але поки що у нас немає можливості роздати кожному українцю по NLAW».

Влад Сорд – поет, прозаїк та ветеран бойових дій, який з перших днів війни чотири роки поспіль воював на Донбасі у складі добровольчих формувань ДУК «Правого сектора» та «ОУН», а пізніше служив на контракті у 93-й бригаді. Захищав Україну на східному кордоні під позивним «Змій». Сам він родом із Криму, але після анексії перебрався до Вінниці, де мешкає разом із дружиною, письменницею Вікторією Гранецькою. У Вінниці вони відкрили видавництво містичної літератури «Дім химер», де Влад верстав практично всі книжки і створював до них обкладинки. Та з початку повномасштабної війни Влад повернувся на службу. Нині воює у складі 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр» разом зі своїми побратимами.

До слова, 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» належить до Сухопутних військ Збройних сил України. Її бійці захищали державний суверенітет та територіальну цілісність України від самого початку війни на сході України з Росією. Підрозділи бригади брали участь у найзапекліших боях війни, включно з боями під Іловайськом, у Донецькому аеропорту та Пісках, на шахті Бутівці. Бригада зазнала найбільших втрат серед військових частин України. З 2018 року бригада носить почесне найменування «Холодний Яр» – на честь історичної місцевості Наддніпрянської України, що уславилася своїми повстанцями.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати