Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення українців-мігрантів - суто економічний чинник

03 серпня, 14:54
Фото з архіву "Дня"

Наша Асоціація, яка об’єднує незалежні приватні компанії, які працюють на ринку працевлаштування українців за кордоном, свого часу була головним інформаційним лобістом законопроекту №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон». Цим документом ми домоглися скасування системи ліцензування, що гальмувала розвиток галузі міжнародного працевлаштування, та змогли суттєво посилити відповідальності учасників ринку.

Наразі ми  започаткували широке експертне обговорення щодо повноцінного відродження та розвитку країни, яке неможливе без прогнозування та управління трудовими ресурсами. Бо без вирішення питання робочих рук можемо опинитися в досить складній ситуації: країни Європи інвестуватимуть в повоєнну Україну десятки мільярдів доларів та євро, а у нас нікому буде працювати. 

Нас уже не 52 і навіть не 37 мільйонів

У порівнянні з 90-ми роками, населення України різко скоротилося: якщо у 1992 році в  нашій  країні проживало 52 млн людей, через два десятиліття (2022) - 37 млн, то на початку нинішнього (2023) нас вже 30-32 млн. 

За різними джерелами,  за кордоном, включаючи Європу, зараз проживає від 3,8 до 4,7 млн вимушених українських переселенців. Ще близько 1,2 млн знаходяться в росії та білорусі. Причому майже половина вимушених мігрантів - діти (від 2 до 2,5 млн). Зрозуміло, що серед дорослих за кордоном пересиджують війну в основному жінки (83%). При цьому майже  2,7 млн вимушених мігрантів схиляються до того, щоб залишитися. І чим довше триватиме війна, тим менше наших співвітчизників захоче повертатися. Маємо яскравий приклад колишньої Югославії - після війни на батьківщину повернулася тільки третина з тих, хто виїхав.

А якщо врахувати, що після Перемоги Україні не прогнозують стрімкого економічного злету, то маємо бути готовими ще й до трудової міграції з країни. 

Звідси висновок – щоб не допустити кадрового голоду, треба: 1) мотивувати українців повертатися з-за кордону; 2) створювати умови для зменшення трудової міграції з України; 3) залучати в країну  іноземних працівників.

В іншому випадку Україна, населення якої постійно скорочується, буде приречена на деградацію.

Візія наступних 10 років

Цієї весни наша Асоціація презентувала громадськості проект  «Візія-2033». До його реалізації ми залучаємо науковців, фахівців з трудових ресурсів та міжнародної міграції, громадськість. Разом маємо просувати ідеї щодо бачення  розвитку країни, в якій ми хочемо жити, і, зокрема, шукати та знаходити відповіді на питання: як повернути українців з-за кордону і як зацікавити приїхати до нас трудових мігрантів з інших країн. 

Повернення українців - пріоритет №1

Ми розуміємо, що виїзд за кордон був, в першу чергу,  фактором безпеки, а повернення – буде суто економічним фактором: чи буде робота в Україні і які зарплати чекають, чи буде житло і інфраструктура, яка забезпечить комфортне життя. 

Українські реалії люди порівнюватимуть з тим, що вони вже мають за кордоном. На жаль, Україна, де мінімальна зарплата еквівалентна 170 євро, уже програє тій же Чехії з її  мінімальною зарплатою у 720 євро, Польщі  (850 євро), і ще більше  - Німеччині (2 000 євро). 

А ще варто розуміти, що країни, які зараз допомагають нам у боротьбі з росією, після війни стануть нашими головними конкурентами у боротьбі за українські робочі руки. Вже зараз вони створюють умови, аби наші співвітчизники вивчали їхню мову, знаходили роботу, відкривали власну справу і заробляли. 

Візьмімо Німеччину. Ця країна за минулий рік збільшила кількість свого населення майже на 1 млн 400 тис людей, з яких 1 млн - це українці. І зрозуміло, що Німеччина, яка  переживає старіння свого населення та нестачу робочих рук, після закінчення війни в Україні буде намагатися залишити українців у себе, у яких вона уже інвестувала. 

Саме тому повернення своїх громадян та їхня реінтеграція в суспільство має стати важливим пріоритетом нашої держави. Для повернення мають бути беззаперечні стимули.  Треба створювати такі умови і таке зрозуміле майбутнє в нашій державі, в якому мігранти разом зі своїми дітьми захочуть жити. 

Зацікавити іноземців їхати до України

У Міністерстві економіки вже порахували: для швидкого економічного відновлення Україні необхідно протягом наступного десятиліття додатково залучити 4,5 млн працівників з інших країн. 

Але щоб закрити дефіцит внутрішньої робочої сили, Україна має бути відкритою до залучення трудових ресурсів з-за кордону. Крім того, іноземців треба зацікавити їхати до України працювати. Держава має сприяти їхній соціалізації та перетворенню іноземців на «політичних українців». Пріоритетом також має стати реалізація політики із забезпечення рівних прав та можливостей для всіх працівників, незалежно від їхньої національності та етнічного походження.

Запрошую небайдужих українців, які мають що сказати, до обговорень та дискусій в рамках проекту «Візія-2033» .

Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, координатор проекту «Візія-2033».  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати