Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музична «Мить» для бійців на передовій

Учасник «Культурного десанту», військовий із позивним «Піаніст» випустив альбом фортепіанних творів
04 грудня, 10:23

Йдеться альбом зі семи мініатюр «Мить», автором якого є композитор і від квітня 2023 року військовослужбовець 59-ої окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, музикант «Культурного десанту» Михайло Олійник.

Фото надан5

Композиції створені у зоні бойових дій – в перервах між концертами, а їх Михайло зіграв вже сотні. «Донбас» та «Гуляйполе» – враження від служби на Донеччині та Запорожжі. У них – відлуння битв, які не згасають тут століттями; «Молитва за Побратимів» – мить світла й надії; «Танець води» – стихія, що дарує життя і масштабні руйнування; «Музична скринька» – про найцінніші миті, що залишаються в серці; «Персикове небо» – мить любові, такої ж безкрайої, як небо; «Українське небо» – мрія про мить, коли наше небо стане мирним та вільним. 

Фото надан5

Ця музика, каже Михайло, звучала у зруйнованих будівлях, полях, госпіталях, інших імпровізованих місцях концертів для захисників і захисниць. Військові записували виступи на мобільні телефони або просили скинути треки, адже це мелодії, створені для них – для їх заспокоєння, настрою, відпочинку, для того моменту, коли вони можуть опустити зброю і лише на мить скинути тягар війни.

Фото надан5

«Для мене – велика честь ділитися творчістю з нашими воїнами, – розповідає композитор. – Бувають моменти, коли розумієш, що цей виступ, можливо, для когось останній… Це надає ваги кожній ноті, кожному слову – сказаному чи заспіваному. Почуті історії та побачене на передовій я перетворюю на музичні історії. Ними хочу поділитися зі слухачем і нагадати, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити Перемогу».

Фото надан5

Композиції «Миті» – короткі і легкі для сприйняття, не обтяжують, натомість яскраво передають емоцію чи враження. Композитор зазначає, що жанр «музичного моменту» є традиційним для класичної музики, але зараз він пишеться в умовах війни, де мить має вирішальне значення.

Фото надан5

Альбом «Мить» Михайла Олійника вийшов на цифрових платформах 2 грудня. Записаний під час відпустки після перших трьох місяців служби на студії Jenny Records у Львові, а також EMELY Records у Запоріжжі. Звукорежисер – Мар’ян Криськів. Дизайн обкладинки – Анастасія Лисенко.

Фото надан5

Довідково:

Михайло Олійник – композитор, піаніст, музичний продюсер. Випускник Київської муніципальної академії музики ім. Глієра та Львівської національної музичної академії ім. Лисенка, а також Міжнародної програми «Creative Enterprice» для креативних підприємців. Лауреат премії імені Людкевича в галузі культури Львівської ОДА.

Фото надан5

Засновник компанії «OLI Music». У цивільному житті створює музику для артистів і бізнесу. Є коучем для молодих музикантів, виступає як лектор із темами про авторське право. У 2023 році заснував інноваційну навчальну програму Music StartUp для молодих музикантів із ефективного розвитку творчого проєкту, що проводилася за фінансової підтримки Європейського Союзу та Фонду «Ізоляція».

Фото надан5

У квітні 2023 року мобілізований до лав Збройних Сил України, 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Я. Гандзюка і є учасником «Культурного десанту», що морально і психологічно підтримує  захисників і захисниць на передовій. Має позивний «Піаніст».

Фото надан5

Послухати альбом можна тут:

Apple Music: https://bit.ly/46LVt9D

Spotify: https://bit.ly/3Goo4as

YouTube Music: https://bit.ly/411I2RX

Тетяна Козирєва, Львів

Фото «Дню» надала Стефанія Олійник

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати