Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми зворушені виступом світового класу!..»

Балетна трупа Львівської національної опери розпочала 2024 рік успішними гастролями у Тайвані
25 січня, 21:59
Балет Жізель (Тайбей, Тайвань). Солісти – Арсен Марусенко та Анастасія Боднар

У театрі розповідають, що це були перші такі далекі гастролі для Львівської національної опери. Тривали вони три тижні і спричинили неабиякий ажіотаж. І не тільки у Тайвані.  

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Львів'яни показували у східноазійській країні один із найвідоміших зразків класичного репертуару – балет “Жізель” Адольфа Адана про щиру історію кохання, сповнену пристрасті, зради, містики та милосердя. Загалом артисти виконали у найбільших містах Тайваню – Тайбеї, Гаосюні і Тайчжуні – дев’ять вистав.

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Фото з Міністром закордонних справ Тайваню

Тур балетної трупи Львівської національної опери стартував зі столиці – Тайбея, з Національного театру та концертного залу, де 5 – 7 січня відбулися 4 покази “Жізелі”. Дебютний виступ українців відвідали міністр закордонних справ Тайваню Джошуа Ву (Joshua Wu) та віцеміністр закордонних справ Ремус Чен Лі-куо (Remus Chen Li-kuo). Згодом міністерство закордонних справ Тайваню на своїй офіційній сторінці у Twitter  оприлюднило такий допис:  “Українські артисти виконали балет “Жізель” у Тайвані. Ми зворушені виступом світового класу!.. Show must go on, а ми всі маємо й надалі підтримувати Україну!”.

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Балетна трупа Львівської національної опери

Наступним місцем виступів львівської балетної трупи стало місто Гаосюн, зокрема – Національний центр мистецтв, де 14 січня пройшли два покази. Провідний соліст балету Львівської національної опери Арсен Марусенко, виконавець ролі Альберта, в інтерв’ю тайванським журналістам зазначив: «Своєю творчістю ми хочемо висловити вдячність Збройним Силам України та показати світові культурний розвиток і внесок України» (Focus Taiwan: Українська балетна трупа представить «Жізель» у Тайвані). Про реалії, в яких зараз живуть українці та як працює балет розповіла журналістам провідна солістка Анастасія Бондар, виконавиця ролі Жізель. Її пряму мову цитує видання “Taiwan Today”: “...Після початку російського вторгнення, в разі оголошення повітряної тривоги, артистам балету іноді доводилося репетирувати у бомбосховищі. Попри те, що ситуація в Україні й досі залишається неспокійною та небезпечною, балетній трупі вдалося зберегти розпорядок репетицій та щотижневих вистав”.

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Третє місце, де виступила балетна трупа Львівської опери, – Тайчжунський національний театр, розрахований на 2000 (!) глядачів, де львів'яни представили три вистави – 20 і 21 січня.

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

«Виступи наші супроводжувалися Гімном України та підняттям Державного Прапора України. Важливо, що кожна подія за участю балету Львівської національної опери збирала тисячі охочих побачити “Жізель”. І після кожного виступу публіка довго не відпускала артистів зі сцени, даруючи овації», – розповідають у Львівській опері. І додають, що про гастролі десятки разів згадували у тайванських ЗМІ та в соцмережах – Facebook, YouTube, Instagram і  Twitter. Також про виступи балетної трупи згадували й мас-медіа В’єтнаму, Саудівської Аравії, Таїланду, Гонконгу та на офіційних сторінках дипломатичних представництв інших держав, зокрема – посольство Тайваню при Святому Престолі (Ватикан). В усіх публікаціях ішлося про «неабияку відвагу артистів балету з України, які, попри війну та численні загрози, продовжують робити улюблену справу».

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Тим часом, повернувшись з гастрольного туру, артисти балету Львівської опери готові до виступів на рідній сцені: 26 січня вони порадують публіку однією з останніх прем’єрних постановок – балетом “Даремна обережність” П. Гертеля, 28 січня – балетом “Дон Кіхот” Л. Мінкуса, а 2 – 3 лютого – найграндіознішою прем’єрою сезону – виставою “Тіні забутих предків” І. Небесного.

Приходьте у театр.

Тетяна Козирєва, Львів

Фото «Дню» надали у Львівській національній опері

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати