Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб ніхто не забув

Львівська національна опера презентує театралізоване музичне дійство для хору та оркестру Євгена Станковича «Псальми війни»
13 жовтня, 13:47

Вже найближчими вихідними, 14 – 15 жовтня, Львівська опера представить публіці нову постановку.

«Говорити, щоб не забувати… Зазирнути у вічі болю, щоб завжди пам’ятати ціну волі… Цінувати та бути вдячними захисникам за кожен світанок!», – анонсують прем’єру у театрі і наголошують, що «Псальми війни» – перший монументальний музичний твір на тему війни, яку росія розпочала проти України.

Фото надан5

Репетиційний процес у Львівській національній опері триває. Перші прем’єрні постановки театралізованого музичного дійства для хору та оркестру «Псальми війни» Євгена Станковича – 14 і 15 жовтня

«Композиція на музику Євгена Станковича та лібрето Василя Вовкуна – це спроба максимально наблизитись до реальних подій, які ми переживаємо сьогодні, під час небаченої, жорстокої та цинічної рашистської війни в Україні, – говорять втілювачі проєкту. – Це твір-заклик до боротьби, спротиву та захисту України, а також – пересторога для світу, щоб якнайшвидше допомогти зупинити зло та припинити жахливі злочини і геноцид українського народу».

Фото надан5

Автор лібрето та режисер театралізованого музичного дійства для хору та оркестру «Псальми війни» Євгена Станковича – Василь Вовкун

«Працювати над «Псальмами війни» було надзвичайно важко! – цитує пресслужба Львівської національної опери композитора Євгена Станковича. – Впевнений, що важко було не тільки мені як композитору, а й моїм колегам, які долучилися до створення та постановки цього твору. Непросто зараз нам усім, кожній людині в Україні!».

Євген Станкович також зазначає, що процес написання твору був тісно пов’язаний з автором лібрето – керівником Львівської опери Василем Вовкуном, звісно ж – самим лібрето і жахливими подіями, які вчиняють рашисти щодо українського народу: «Моїм завданням було з допомогою музичних засобів втілити увесь трагізм та біль цинічної війни росії проти України. Для мене було важливим закарбувати це у музиці для сучасників, а також – для майбутніх поколінь, щоб ніхто не забув тих жахів, які щоденно коять росіяни на нашій землі».

Фото надан5

 Композитор, автор музики театралізованого дійства для хору та оркестру «Псальми війни» Євген Станкович – Герой України, народний артист України

«Псальми війни» – важливий твір Євгена Станковича в контексті музичної пам'яті нації, – говорить режисер постановки та автор лібрето, генеральний директор – художній керівник Львівської національної опери  Василь Вовкун. –  З одного боку, він фіксує біль і жорстокість цієї війни, увесь спектр емоцій, які ми відчули упродовж цього часу. З іншого боку, містить надзвичайно потужний заклик – одвічне Шевченківське «Борітеся і поборете», і пересторогу для світу – «…сьогодні ви, а завтра ми». У «Псальмах війни» всі частини об’єднані історичним контекстом і відображають всі ті свіжі болі і рани, яких ця війна завдала. Це мистецьке свідчення подій сьогодення для наступних поколінь, бо ми завжди мусимо пам'ятати високу ціну нашої волі».

Фото надан5

Театралізоване дійство прозвучить у виконанні хору та оркестру Львівської опери під керівництвом Івана Чередніченка.

Солісти: тенор – Максим Сальніков, Ігор Знетиняк, Вадим Коваль; баритон – Олексій Кувітанов, Володимир Рибчук, Юрій Андрухович.

Постановники: режисер та лібретист – Василь Вовкун. Хормейстер – Вадим Яценко. Медіахудожник – Олег Кіндратів. Художники світла – Олександр Мезенцев, Андрій Гоць.

Варто додати, що театралізоване музичне дійство для хору та оркестру  «Псальми війни» Євгена Станковича –  вже друга прем'єрна постановка сезону 2023/2024. Перша – балет «Даремна обережність» Петера Гертеля, яку представили публіці 23 і 24 вересня. А на початку грудня у Львівській опері обіцяють незабутні враження від балету «Тіні забутих предків» Івана Небесного.

Чекаємо із нетерпінням!

Тетяна Козирєва, Львів

Фото Олени Храмової

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати