Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Багато галасу з… нічого?

Як «Квартал 95» заявив про утиски на «1+1», а потім грав у мовчанку
10 листопада, 12:44
ФОТО З САЙТА GALKA.IF.UA

Зняття з суботнього ефіру «плюсів» нових випусків Студії «Квартал 95» породило масу версій і варіантів того, що відбувається: хтось звинувачував власника каналу, хтось говорив про втручання влади, а деякі навіть припускали, що це - новий тип рекламної кампанії серіалу «Слуга народу» - теж продукту «кварталівців».

Тон, з яким Студія «Квартал 95» повідомила новину своїй аудиторії в Фейсбуці, хоча й був гранично стриманим і залишав місце для маневру, проте, особливо в останньому абзаці, вказував на невдоволення колективу і двозначність ситуації. «За кілька годин до ефіру телеканал «1+1» повідомив керівництво студії, що новий випуск проекту було знято з програмної сітки, не пояснюючи причин цього рішення... За десять років існування проекту «Вечірній Квартал» в ефірі українського телебачення це перший випадок відміни показу телевізійної версії концерту... Рішення про скасування концерту «Вечірній Квартал» порушує умови співпраці студії «Квартал 95» і каналу «1+1», є неприпустимим і порушує принципи свободи слова, обмежуючи права телеглядачів на доступ до телевізійного контенту», - йдеться у повідомленні «Кварталу 95». Реакція телеканалу «1+1» не забарилася - мовляв, сталася технічна помилка, і ви хлопці-кварталівці це добре знаєте. «Нові випуски програми «Вечірній Квартал» будуть показані 12 і 19 грудня відповідно, про що ми повідомили партнерів, тільки-но ситуація стала для нас очевидною. Хочемо запевнити наших глядачів і шанувальників Студії «Квартал 95», що причин для занепокоєння немає...» - поспішили запевнити на каналі. Перші особи телеканалу з того часу ситуацію не коментують... Як і Студія «Квартал 95».

Відчуття дежавю. Кілька місяців тому з такими ж повідомленнями про раптове зняття з ефіру і порушенні свободи слова на «1+1» виступав Савік Шустер, чия співпраця з каналом так і не склалася... Але якщо програма «Шустер LIVE» до цього ніколи не виходила на «плюсах», то з «Кварталом 95» у каналу, навпаки, дуже довга співпраця і, здавалося, навіть дружба, наскільки це можливо в українському медійному співтоваристві. Останнім часом «кварталівці» займали все більше ефірного часу - «Вечірній Квартал», «Вечірній Київ», «Чістоnews», «Розсміши коміка», Євген Кошовий у програмі «Вгадай ящик», команда студії в шоу «Що? Де? Коли?» - і це тільки недавні проекти. Вони давали каналу дуже непоганий рейтинг і аудиторію. Здавалося б, що може бути вище рейтингу для телеканалу? Хочеться відповісти фразою Аль Капоне: «Просто бізнес, нічого особистого».

Відповідаючи на запитання, чому аж на грудень перенесли «Вечірній квартал», на плюсах кажуть, що не хочуть відтягувати рейтинг від нового серіалу «кварталівців» «Слуга народу», який вийде в ефір уже 16 листопада, а до цього часу нові випуски показати не можуть - «день тиші» перед другим туром місцевих виборів тощо. Але «Вечірній квартал» виходить по два випуски, і він був запланований не тільки на 7 листопада, але і на 14. Виходить, раніше канал не турбував «день тиші». Крім того, у першій же реакції «1+1» вказані дати виходу «Вечірнього Кварталу» - 12 і 19 грудня. Але на офіційній Фейсбук-сторінці Студії «Квартал 95» пишуть: «Новий Вечірній Квартал у грудні». Розмито якось. Крім того, будь-який телеменджер розуміє, що за такий довгий термін програма якщо і не «згорить», то, у всякому разі, дещо втратить актуальність, адже всі випуски «кварталу» - злободенні, і хтозна, що стане з ситуацією в Україні за місяць? Можливо, на це і розрахунок - обеззброїти гумор, адже що може бути безглуздішим за несвоєчасний жарт.

Здається, у версію про технічну помилку не повірив ніхто, але говорити відкрито про справжні мотиви наважується мало хто. На своїй Фейсбук-сторінці нардеп від БПП Вадим Денисенко написав: «Мало хто знає, але останнім часом відносини кварталу і «плюсів» були досить складними. Але вони змушені були «терпіти» один одного, бо Квартал утримував високі рейтинги плюсів (був одним із стовпів, на яких тримався рейтинг), а також був пов'язаний контрактом і тим, що на сьогодні навряд чи є якийсь канал, який готовий стільки платити і стільки дозволяти». Тепер не дозволяють?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати