Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«…І тазик олів’є»

На якого глядача розраховані новорічні програми центральних телеканалів?
31 грудня, 15:01
Скріншоти з анонсів українських телеканалів

Війна війною, а Новий рік за розкладом. І цього року канали виставляють в ефір традиційні «блакитні вогники», заповнюють сітку мовлення радянськими «кінохітами» і тоннами банальностей, які чомусь іменуються «гумором» у телепрограмах. Звісно, легше використати старі лекала, ніж створити нове шоу, опираючись на ті події, які пережила країна упродовж року, що минає. Але тут канали впадають у крайності – якщо під час передвиборчих кампаній навіть сюжети про культурні заходи не обходилися без «політінформації», то напередодні свят канали дружно заявляють – жодної політики у наших ефірах. Може тому, що у глядачів, завдяки тим же медіа, викривлене уявлення про це поняття? Тому в новий рік ми вступаємо знову старими шляхами – з «блакитним екраном» і «тазиком олів’є». А про все інше подумаємо згодом – коли закінчаться численні новорічні вихідні.

«1+1»

«1+1» і справді вражає. Перш за все – рекордною кількістю радянських фільмів 31 грудня. Окрім хрестоматійного «Службового роману» у цей день тут покажуть  «Операцію «И» і «Табір іде в небо», а також «Дискотеку 80». І от дивний збіг – програму з такою ж назвою показував рівно рік тому… російський «Первый канал». На його сайті й досі можна переглянути анонс шоу, де масовка яро розмахує триколорами РФ під спів Газманова, який, до речі, вважає, що «бути у «чорному списку» України – почесно» (мається на увазі заборона в’їзду та показу на території України). Можна хіба додати, що бути чи не бути в українському «чорному списку» для російських естрадних артистів – не проблема. «Інтер» минулого року уже створив прецедент безкарності, тепер можуть ризикнути й інші… Ну і як «вишенька на торті» – російський мультфільм «Маша і ведмідь» першого січня.

Звісно, це не все, що показуватимуть на «плюсах» у новорічні дні. Тут буде «Новорічній Вечірній квартал» і мюзикл «1+1 удома», створений тими ж «кварталівцями» на основі відомої святкової саги «Сам удома», яку за всі ці роки не подивився хіба що той, у кого немає телевізора. Буде «Київ Вечірній» і «Світське життя» у всіх можливих варіаціях – і «Світське життя. 10 років», і «Світське життя. Новорічний карнавал». Але осад від вищезгаданих програм все одно залишається. Тим більше, коли канал показував протягом року нібито проукраїнську позицію, змагався за непоказ російських серіалів і запустив лінійку своїх, в тому числі й історичних. Але Новий рік – це перш за все рейтинг, а рейтинг – це бізнес. Певно, спрацьовує принцип - нічого особистого?

«Інтер»

А що ж цього року підготував своїм глядачам «Інтер»? Після минулорічної «антиукраїнської вакханалії і російського шабашу» канал і далі продовжує гратися з вогнем і готує новий «зашвар» – виступ на новорічному вогнику… Ані Лорак. Співачка має стати частиною новорічного вогнику під назвою «Повір у мрію». Над драматургією проекту працювали, напевно, найкращі зарубіжні сценаристи – викопати таких старих радянських стереотипних персонажів ще треба було потрудитися. Отже за сюжетом «дивакуватий вчений-винахідник створює дивовижний апарат, що здійснює мрії». Здавалося б, цікава зав’язка, тим більше що питання науки якраз широко дискутувалося у кінці цього року. Але науковець тут виступає скоріше як «волшебник в голубом вертолете» - обезструмлює місто своїм винаходом і збирає усіх разом. Відзначати свято просто у дворі виходять кербуд, продавщиця солодощів, автомеханік, поет, моряк далекого плавання з дружиною і дітьми – усі в «тільняшках». Не вистачає тільки «рабочего и колхозницы». Хоча чого ж тут дивуватися? Після «рабочего люда, который трудится на фабрике, в цеху, на стройплощадке», до якого апелювали на «Інтері» під час концерту до Дня незалежності, тут уже нічого не дивує.

ТРК «Україна»

На «Україні» традиційно – мелодрами, мелодрами, мелодрами… Тут і провінціалка-студентка Маша, яка поривається до свого нареченого у «центр всесвіту» – в Москву; і Аліса, яка спускається в підвал будинку за банкою консервованих помідорів і потрапляє у якийсь дивний світ, де вона рятує Валета, проте, «як виявиться у фіналі, вона просто впала і вдарилася головою, а Валет - це її сусід, який приходить привітати її з Новим роком». Цікаво, що відчув би від такого «перепрочитання» Льюїс Керрол, якби став на одну ніч українським телеглядачем?..

1 січня «Україна» транслюватиме фільм «Кохання для бідних», і в принципі до цієї формули можна звести усю сітку мовлення каналу. Якщо трохи пофантазувати і зібрати усі заплановані до показу в новорічні дні фільми на цьому каналі, то ось що вийде: Хлопець і Дівчина після новорічної вечірки прокидаються у одному ліжку і, щоб все було «правильно», подають заяву до РАГСу (просто тобі інструкція до дії). Але Дівчина занадто багато проявляє уваги і турботи до Хлопця, він її кидає, і їй доводиться жити самій. Тепер на плечах дівчини вся родина, а її останній шанс – вирватися в Москву, але вона жертвує особистим щастям заради хворого батька. Звісно, у фіналі обов’язково з’явиться принц на білому мерседесі, перевезе всіх у Москву і будуть вони жити довго і щасливо (в умовах імпортозаміщення і барелю нафти за 16 доларів). Одним словом – повний набір штампів і комплексів для домогосподарок. Та чи такими хотіли б себе уявляти глядачки ТРК «Україна»?..

ICTV

ICTV, здається, єдиний із центральних загальнонаціональних каналів, де не буде новорічного вогника. Шкода, бо колись «Територія А» показувала тут добру, для свого часу, картинку. Тепер же тут після привітання президента пропонують «сообразить на троих». Гумористичне шоу «На трьох» – це продукт команди «Дизель Студіо» (фактично канал завів собі своїх «кварталівців»). Як зазначено у анонсі програми, «персонажі скетч-шоу добре знайомі глядачам — це звичайні лікарі та хворі, ДАІшники (коли ж готувалася програма? Минулого року?) і порушники, батьки та діти, поліцейські й хулігани, пілоти та стюардеси, офісний «планктон» і навіть стриптизерки». А якщо вам не вистачило порцій цього «гумору», то «не ходіть по інших каналах», бо після цього канал покаже іще один гумористичний серіал від творців того ж «Дизеля» – «Путьова країна». Новорічний настрій будуть створювати: «непривітні касири, підприємливі провідники, нахабні таксисти та прискіпливі пасажири». «На понятном киноязыке», так би мовити.

Для своїх маленьких кіноглядачів канал також підготував сюрприз – аж п’ять мультфільмів один за одним. Прикро тільки, що в одній із анотацій зазначено: «Автори… знову порадують глядачів новими казковими пригодами,  головними персонажами виступають герої знаменитих російських народних казок нового стилю».

Найгірше, напевно, те, що і на цей продукт з’являться споживачі, що дасть можливість каналам виправдатися – ну дивляться ж! Напевно, мало хто з батьків знатиме, що у цей же час можна перемкнути канал і показати своїм дітям, наприклад, на UΛ:Першому «Казки Сашка Лірника» чи «Школу Мері Поппінс», чи програму «Як це?» — про те, як влаштовано усе на світі. Замість російської попси можна слухати концерт сучасної української співачки ONUKA. І навіть у новорічні святкові дні канал показує серію відеороликів «Майдан. Живий» – це спільний проект UΛ:Першого разом із Вавилоном#13 та Фондом збереження історії Майдану до другої річниці Революції Гідності. У анотації сказано: «Ці відео – нагадування про події, що кардинально змінили країну і життя кожного українця». І тут глядач міг би подумати – яку телевізійну «матрицю» він хотів би обрати: зручний ілюзорний світ, де йому розкажуть, яке місце він маєш займати і що має робити, і тоді йому щось дасть «добрий цар», або інший світ, який треба конструювати самому, і самому брати на себе відповідальність, де нічого не приходить за помахом чарівної палички і де потрібно постійно докладати зусилля, щоб чогось досягнути. Важкий вибір, особливо у святкові дні. І тим не менш – це вибір майбутнього. І телевізійного контенту в тому числі. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати