Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На що ти готовий за «п’ять баксів»?..

Як історія серіалу про двох стартаперів перетворилася на сатиру над вітчизняним політикумом і зачепила проблеми війни
13 листопада, 12:58
ЗАРАДИ КІНЕМАТОГРАФУ МОЖНА Й ДЕНЬ ПРОВЕСТИ ЗА ҐРАТАМИ, ОСОБЛИВО ЯКЩО ВОНИ ПЕРЕТВОРЮЮТЬСЯ НА ЗНІМАЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК

Раннім суботнім ранком пробираємося з фотографом через лабіринти промзони — тут відбуваються зйомки українського веб-серіалу «5baksiv.net» про двох хіпстерів-стартаперів, «золоту молодь», як казали колись. Дивна локація для таких персонажів, чи не так? Але в історії Макса (Нікіта Бичков-Андрієвський) і Зеника (Денис Ейдер) — героїв серіалу — не все так просто. Від часу, коли «UA:Перший» показав перші чотири епізоди, а це відбулося у травні, в сценарії багато чого змінилося: з’явився колишній боєць, який повернувся із зони АТО, політики і навіть кримінальні авторитети. Сценаристи кажуть — це уже не екстремальні, а цілком реальні події для розвитку сюжету. А все починалося так наївно — двоє хлопців влаштовують свій маленький бізнес, стартап — беруться за будь-яку роботу, аби платили п’ять баксів на годину. Проте під час виконання одного з завдань вони знаходять дівчину Поліну, за якою полюють — у неї є флешка з певним компроматом, за який можуть вбити,  і хлопці намагаються «випетляти» з цієї історії... «День» побував на знімальному майданчику «5baksiv.net» і дізнався, як і чому змінилася кіноісторія, які нові персонажі з’являться, як герой серіалу знайшов у реальному житті фактично свого відповідника та коли глядачі побачать нові епізоди.

На СТО, яка на певний час перетворилася на знімальний майданчик серіалу, нас зустрічає Рембо. Правда, бігає він на чотирьох і з хвостом. Це — місцеве кошеня, його підгодовує власник СТО, волонтер «Авто сотні» Олександр Тихоход. Історія Олександра цікава тим, що він майже повністю відповідає новому прописаному герою — атошнику дяді Колі (Ігор Пісний), але про це знімальна група дізналася уже під час роботи.

— Десь знайшли фото моєї станції, подзвонили, сказали, будуть щось про АТО знімати. Ну якщо про АТО, то добре, — розповідає Олександр. Він і сьогодні на знімальному майданчику. — Кілька разів розпитував про сценарій, говорив з головним режисером і зрозумів, що історія дуже схожа. Є момент, який не співпадає — я не був «кіборгом», а в іншому — я вражений, наскільки все співпало з персонажем дяді Колі. Правда, не було у нас казино, а так дуже схожий сюжет. Були сцени, які пробирали, аж мурашки по шкірі. Наприклад, сімейна... Коли тут зйомки — я завжди на майданчику. Але акторів намагаюся не відволікати. Зараз смішно. Ці шлепери (Макс, Зеник, Діма), які тут крутих пацанів ніби корчать, в реалі так би не говорили. Дуже терпеливий цей їхній дядя Коля. (Сміється.) А так, здається, сюжет правдоподібний. Обов’язково подивлюся серіал, коли він вийде, — закінчує волонтер і затягується цигаркою. 

Трохи віддалік — стара розбита машина: вікна усі вибиті, двері погнуті, а з одного боку навіть з дірками від куль. Кіношники кажуть — у кінці зйомок будуть її спалювати. Спецефектів, як у бондіані, не обіцяють, горіти буде по-українськи. Але поки головні персонажі Макс і Зеник знову і знову штовхають її з місця на місце — знімають дубль. Цих двох глядачі, які дивилися перші епізоди, уже знають, проте на майданчику — ще троє нових акторів. До двох стартаперів приєднався Дмитро Хомяк, який грає сам себе. А Діма — актор-самоучка, комік-стендапер і... молодший лейтенант запасу (навчався у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. — Авт.). Правда, у серіалі він ще й ув’яжеться в політику — стане технічним кандидатом від партії. Якої — на знімальному майданчику не розголошують. А збіг із реальним життям називають випадковим. Чи майже випадковим.


МАКС (НІКІТА БИЧКОВ-АНДРІЄВСЬКИЙ), ЗЕНИК (ДЕНИС ЕЙДЕР) ТА ДІМА ХОМ’ЯК У РОЛІ САМОГО СЕБЕ (НА ФОТО — СПРАВА НАЛІВО). «НАШІ БОКОПОРИ», ЯК ЇХ ЛЮБОВНО НАЗИВАЄ РЕЖИСЕРСЬКА ГРУПА

— Умови, в які поставлені наші герої, — не екстремальні, а реальні, — говорить креативний продюсер Ольга Река. Це вона створила фактично усіх персонажів. — За умовами гранту це мала бути social drama, історія у жанрі реалізму. Є певна поправка на нашу аудиторію 15—24 років, яка виражається у формі подачі — чорній комедії, але сценарно це соціальна драма. Це обумовлює і події, і героїв, і сюжетні повороти. Реакцію аудиторії, крім інтернет-користувачів, ми перевіряли також на двох фокус-групах, одна із них — студенти КПІ. Їм подобалася історія про стартаперів, комічні ситуації, не дуже приймали історію, пов’язану з війною, сходом України. Але любі друзі, це об’єктивно існує, тож давайте будемо про це говорити і осмислювати, намагатися знайти себе в реальному житті нинішньої України.

Ми зрозуміли, що легенька історія про стартаперів та дівчину, яка потрапила з війни до їхнього світу, — це дві не дуже сумісні між собою реальності. Світ Поліни надто реальний, а світ Макса і Зеника  — ефемерний, і треба було все це звести докупи і дозволити їм жити в реаліях України 2015 року. Тож уся наша сценарна арка з 38 серій трансформувалася у сюжет дорослішання для головних героїв. Усі, кого вони зустрічають на своєму шляху в серіалі, так чи інакше стають їхніми вчителями, інколи — не дуже гуманними. Чи сталося б усе саме так у реальному житті? В будь-якому разі хлопці вийшли б зі свого кокона, машини-мінікупера і пішли по дорогах, де не дуже щільно лежить асфальт.

Асфальт тут і справді лежить не дуже щільно, але головне — холодно так, що не рятують навіть теплі пледи, а за гарячим чаєм у перерві між дублями навіть вишиковуються маленькі черги. Макс мерзне найбільше — він у одній футболці і кардигані (різновид кофти). Тож добрий волонтер Олександр спочатку приносить обігрівач, під яким одразу кучкуються ті, що найменше задіяні у знімальному процесі, а потім приносить гірчичники і радить покласти їх у взуття актора. Каже, так військові постійно роблять. І грань між серіалом і реальністю все більше розмивається. Та ось на знімальний майданчик приходить «авторитет» Марат (Олег Примогенов), і все стає серйозно. До речі, якщо «піжон» Макс розмовляє російською, то Марат — українською. За двомовність серіал часто критикують інтернет-користувачі. Запитую у режисера, Мирослава Латика, як би він знімав, якби все залежало тільки від нього. «Українською, — каже спочатку Мирослав, але потім все ж таки передумує: — Ні, двомовний». Але позиція режисера зрозуміла з перших слів.

— У мене немає цього зрада-перемога. Але скільки сьогодні розмовляє українською? 40%? Це проблема загальнонаціонального масштабу, і це треба переносити зовсім на інші лижі, — говорить Мирослав. — Доки у нас не прийняли закон про заборону російських серіалів, продукт знімали російською, він йшов на два ринки, і всім було зручно. Зараз у нас крихітний ринок, від якого падатиме якість. У серіалах і кіно продюсери економитимуть на всьому безбожно. У Європі, наприклад, студії знімають серіали для платних каналів, тому вкладають у свій продукт гроші і справді окуповуються — у нас до цієї схеми ніхто не готовий. 50% від суми крадуть ще на пре-продакшні між своїми, потім ще на якомусь дріб’язку, відповідно в виробництво заходить мінімум, на рекламу майже нічого не лишається. Це совкові принципи, і їх треба міняти. Привчати до якісного. Проявляти україномовних акторів. «5baksiv.net» — це ще далеко не «Фарго», але він спонукає до розмови, — підсумовує режисер. 

А от Марат тим часом спонукає героїв до розмови своїми методами. Хлопці потрапили у халепу, чи то пак — у життя поза мінікупером, де доводиться віддавати борги. Тут їх і до стільців скотчем прив’язують, і лякають, а Макса навіть на лебідці підвішують. У кадрі все грізно, а на репетиціях актори страхують один одного, Зенику підкладають подушку, щоб не забився, коли падатиме, а Хом’яку навіть вдається втекти, прив’язаному до стільця — ноги залишили вільними. Для них це гра. Але коли закінчаться зйомки, з другого боку СТО волонтери вантажитимуть шини в авто, які поїдуть на фронт. «Якби знав, що купу шин треба буде в АТО, не носив би їх стільки на Майдан», — каже Олександр. Але це вже зовсім не серіальна історія. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати