Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому бізнес не поспішає вірити податковiй?

14 липня, 00:00

За півроку роботи нової податкової нікого не затримали незаконно, а кількість перевірок значно скоротилася. Про це заявив перший заступник голови ДПАУ Микола Катеринчук, кажучи про виведення економіки з тіні. За його словами, за перше півріччя в держбюджет були спрямовані 2,4 млрд. грн., що ховалися від бюджету в тіньовому секторі. Загалом податкова порушила 479 кримінальних справ. Практично всі вони були пов’язані з незаконним поверненням ПДВ, фіктивними фірмами та «конвертаційними» центрами. Податкова міліція, за словами Катеринчука, «розгромила багато схем», примусивши повернути державі гроші. Звідси можна зробити висновок, що роль ДПАУ в детінізації економіки — роль карателя для всіх нечесних підприємців. Про те, як допомогти компаніям вийти на світло, не опинившись при цьому за ґратами, ніхто навіть не заїкнувся.

Щоб жертв надалі було менше, а економіка стала чистішою, ДПАУ ініціює зміну деяких законів про ПДВ. Планується визначити термін «фіктивна фірма» та забезпечити повернення ПДВ тим, хто доведе ДПАУ законослухняність своїх контрагентів. Проте все це орієнтоване переважно на великий бізнес. Щодо малого та середнього бізнесу, то, відповідаючи на запитання «Дня», М. Катеринчук зазначив, що... в тіньовому секторі таких підприємств практично немає. За його словами, люди почали більше довіряти владі та практично всі легалізувалися.

Нестримний оптимізм податкового чиновника має дивний вигляд. Постійні нововведення податкової й епопея зі спрощеною системою ніяк не могли додати авторитету ДПАУ. Оскільки, крім зворушливих повідомлень про те, що податкова нарешті почала працювати згідно з законом (в принципі, давно час. — Авт. ), і телефону довіри, нічого для детінізації малого та середнього бізнесу не зробили, навряд чи він почне активно виходити на світло. Якщо лише його туди не витягнуть насильно.

Щоб дізнатися думку підприємців про роль податкової у виведенні підприємців на світло, «День» звернувся до генерального директора компанії «ПентоПак» Василя РАДІОНОВА:

— Президент влучно сказав, що прискіпливість і дріб’язковість, притаманні більшості податківців, залишилися такими ж, якими були за старої влади. Абсолютно жодних змін не було. Мені здається, що дії податкової практично не сприяли виходу підприємств із тіні, навіть перші кроки в цьому напрямі не були зроблені. Ситуація не лише не покращується, а й навіть дуже ускладнилася. На той рівень довіри, який міг би вивести підприємства з тіні, податкова йти не хоче. Наприклад, якщо людина заплатила податки невчасно, заходів вживають настільки жорстких, що підприємство може перестати існувати. Такі дії не можуть викликати довіри до податкової. Треба все-таки проявляти певну гнучкість: є штрафна пеня, м’якші санкції. Адже можуть виникнути різні обставини, проте підприємство працює, є робочі місця. Повинна бути пропаганда, проводитися роз’яснювальна робота. Якщо уряд хоче добитися справді «світлого бізнесу», треба спочатку чимось пожертвувати, і може трохи зменшити надходження до бюджету. Потім бізнес скаже державі «дякую, що нам повірили» і справді почне працювати чесно. Тоді й надходження будуть значно вищі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати