Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Протестні настрої зростають»

Жовтоводcькі виборці віддали перевагу опозиціонерові
14 червня, 12:53

На проміжних виборах до Жовтоводинської міськради переміг опозиційний кандидат Дмитро Чорний. В одномандатному виборчому окрузі № 04005 він набрав майже половину голосів серед тих, хто прийшов на вибори, тим самим випередивши претендента від Партії регіонів. Як кандидата Д. Чорного висунули від партії «Україна Майбутнього», хоча зараз він є безпартійним.

У Жовтих Водах 24-річний кореспондент ТРК «Жовта річка» став відомою людиною, коли в лютому 2013 року виступив одним з організаторів і ведучим масштабного мітингу проти підвищення комунальних тарифів. Тоді на мітинг в парку Слави прийшли майже 2000 мешканців міста, які висловили недовіру діючому мерові і комунальникам. Нині в міськраді Жовтих Вод представники Партії регіонів мають переважну більшість, тому спочатку мало хто сумнівався в перемозі кандидата-регіонала Віктора Пухальського. Проте вивчення громадської думки вселило представникам влади велику тривогу. Спочатку, на старті виборчої кампанії Д. Чорний прийняв рішення покладатися виключно на власні сили, допомогу однодумців, знайомих і друзів. Підтримка партії була практично формальною, тоді як на «регіони» працювала «вертикаль» влади. Як пишуть місцеві ЗМІ, за тиждень до виборів з’явилася інформація про провокації, які готуються, надходили і прямі погрози. Опозиційному кандидатові пропонували піти «по-хорошому», але отримали тверду відмову. В день виборів в окрузі з’явилися провокаційні листівки, в яких повідомлялося, що Д. Чорний знімає свою кандидатуру і закликає прибічників ігнорувати вибори. Про цей інцидент було поінформовано органи влади і складено відповідні акти. На території округу працювали наїжджі «волонтери», які намагалися «мобілізувати» місцевий електорат, особливо серед працівників містоутворювальних підприємств.

Результати виборів стали відомі до півпершої ночі. З розривом у більш ніж сотню голосів перемагав Дмитро Чорний. Представники влади явно не розраховували на подібне, проте незабаром навіть суперники змушені були визнати перемогу опозиції.

«Особисто мене такий результат не дивує, — говорить координатор громадського об’єднання «Примножимо славу Придніпров’я!» Віктор Берьозка. — В області зростають протестні настрої, і збільшується протестний електорат. Якщо пригадати минулі парламентські вибори, то тоді голосувати не прийшла велика частина виборців. Це говорить про те, що люди зневірилися у всьому. Вони не вірять обіцянкам влади й готові підтримати будь-яку альтернативу». «Це тривожний сигнал для Партії регіонів, — вважає інший політичний експерт Валентин Рибалко. — Жовті Води до цього часу можна було віднести до міст, виборці яких орієнтувалися на Партію регіонів або КПУ. Тепер напередодні президентських виборів 2015 року, що наближаються, виходить, що ситуація виглядає не такою вже однозначною».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати