Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Епідемія прийшла зі снігом

Від грипу вже загинуло дві особи
03 лютого, 00:00

Ще тиждень тому крива захворюваності на грип та ГРІ нагадувала майже непорушний стовпчик термометра. Фахівці відзначали навіть деяке «потепління», тобто тенденцію до зниження захворюваності. Феномен цей (епідемію очікували не на початку лютого, а в грудні) пояснюється не лише м’якою зимою, але й ейфорією свят, під час яких людям було не до хвороби та не до лікарняних. Мабуть тому повідомлення епідеміологів про початок давно очікуваного епідемічного процесу (ситуація розцінюється у цілому як передепідемічна), «впали» на голови співвітчизників, ніби перший великий сніг.

Епідемія вже заявила про свій прихід перевищенням епідемічного порогу у 10 містах, контрольованих Українським центром грипу та ГРІ. Зокрема, вона на 8% «переступила поріг» у Львові, на 6,7% — у Дніпропетровську, на 18% — у Сімферополі. За прогнозами, епідемічна хвиля накриє наступного тижня Київ, Вінницю і Запоріжжя, в яких спостерігаються щоденні помітні припливи захворюваності. Одним з найсерйозніших детонаторів різкого епідемпроцесу вважається початок навчання, активного спілкування та «обміну» вірусами в учбових закладах, зокрема в школах. В усякому разі, на 4-му тижні січня рівень захворюваності одразу пiдскочив порівняно з попереднім тижнем на 57%.

Як повідомив «Дню» керівник прес-центру МОЗ Анатолій Волошин, у багатьох «хворих» населених пунктах «пожежу» гасять найдоступнішим і випробуваним методом закриття шкіл. До 11 лютого припинено заняття в школах Ялти, на «епідканікули» йдуть вихованці учбових закладів Миколаївщини, Одещини, Чернігівщини, протигрипозний режим введено у містах Жовті Води, Першотравневе, Ужгород, Мукачево, Вінниця, Севастополь, Конотоп. З цієї ж причини сьогодні припиняється навчання в школах столиці. Спеціалісти стверджують, що карантинні заходи у 2—2,5 рази скорочують бурхливий розвиток епідемпроцесу. Між тим, як зазначили «Дню» в Українському центрі грипу, на протязі останнього тижня в 10 опорних містах на грип та ГРІ захворіло 77 359 людей, зокрема в Києві — 24 355. Від грипу померли 69-річний чоловік у місті Жовті Води, який знепритомнів від першого нападу інфлюенци, та 25-річна жінка в Кіровограді, яка звернулась по допомогу лише на 6-й день перебігу хвороби. Гіпотетично один з вірусів, що пішов «гуляти» країною, має назву Нова Каледонія. Однак поки що співробітники лабораторії грипу НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського лише перевіряють цю гіпотезу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати