Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кіно і гламур Одеського фестивалю

22 липня, 00:00
ДЖОН МАЛКОВИЧ — НІКІТА МІХАЛКОВ: ОБМІН ЛЮБ’ЯЗНОСТЯМИ / ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ

Завтра завершить свою роботу ІІ Міжнародний Одеський кінофестиваль. Пройдуть червоною доріжкою вбрані по дрес-коду зірки й учасники, батьки міста й області, високі гості зі столиці й ті, хто просто купив собі це право — «вигуляти» вбрання і коштовності в колі медійних осіб. Роздадуть нагороди й оголосять наступну дату фестивалю. До речі, серед нагород з’явилася ще одна, яку вручить вірний соратник фестивалю ТМ «Шустов» кращому українському фільму.

А поки його хода, не втрачаючи ритму, рухається до завершення, варто пригадати основні події фестивального тижня. На відкритті приз «за внесок у світовий кінематограф» отримав «цар» російського кіно — Нікіта Сергійович Міхалков. Із рук почесного гостя Одеси Джона Малковича. Такий собі милий перекинчик — у Москві аналогічний приз прекрасному американцеві вручав пан Міхалков.

Програма фестивалю, треба віддати належне професіоналізму директора програм Олександра Шпилюка, дібрана цікава й різноманітна. Хоча, на мій погляд, одеський форум ще не набрав тієї ваги в міжнародному кіноспівтоваристві, щоб на конкурс режисери і продюсери наввипередки подавали свої картини. У глядачів лідирує мила копродукція Фінляндії, Ісландії та Швеції — «Герої полярного кола» (режисер Доме Карукоски). На другому місці — російський фільм Віктора Шамирова «Вправи в прекрасному» з Гошею Куценком у головній ролі. Це перенесення на плівку вдалого комерційного театрального проекту.

Цілковитим успіхом можна вважати street-проекти — показ футуристичного «Метрополіса», фільму Фрица Ланга 1927 року випуску, в супроводі «живої» музики — симфонічного оркестру Одеської опери. Видовище, що зашкалює за хронометражем, але настільки зачаровує, що ніхто не залишав Потьомкінських сходів. І Ланжеронівський узвіз, де в форматі кіноконцетру проходило «Шоу Жоржа Мельєса». Враженнями про фестиваль я попросила поділитися голову Агентства з кінематографії України Катерину Копилову:

— Україна зобов’язана інтегруватися до світового кінопростору й має стимулювати процес власного кіновиробництва. Тому ми підтримуємо фестиваль, а особливо «Українську лабораторію», що з’явилася в програмі, сценарну школу й пітчинги, де на увагу високих експертів претендують 10 українських проектів, кращий з яких отримає приз від приватної компанії UDP.

Коли Одеса «скачає» червону фестивальну доріжку рівно на рік, читачі «Дня» зможуть прочитати в його найближчих числах про бесіди з режисерами, акторами та іншими провідними кінодіячами, які були його гостями. Серед них — Єжи Штур, Сергій Соловйов, Олександр і Гаррі Гордони, фільм яких закриє фестивальну церемонію, та багато інших.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати