Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майдан місцевого значення

24 листопада, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Біля п’яти тисяч чоловік пікетували Київську міську державну адміністрацію, протестуючи проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в 3,4 рази з 1 грудня.

Учора вранці рух у центрі Києва було перекрито. Знову з’явилися помаранчеві прапори, революційні пісні й всюдисуща баба Параска. Не вистачало тільки революційних барабанів і наметів, але цілком можливо, що й вони незабаром з’являться.

На мітингу виголошували промови переважно народні депутати від БЮТ та «Нашої України». Іноді біля мікрофона опинялися й прості громадяни, які, не соромлячись у виразах, говорили все, що спадає на думку про мера й перспективи сплачувати за комунальні послуги втричі більше. «Вони хочуть, щоб ми ходили до них у кабінети й випрошували субсидії», — обурювався чоловік похилого віку.

Підсумок мітингу такий. Навпроти Київської мерії буде встановлене палаткове містечко і залишатиметься там доти, доки не відмінять рішення про підвищення комунальних тарифів у столиці. Під кінець мітингу була прийнята резолюція, її зачитав депутат Київради Володимир Бондаренко. У ній мітингуючі закликають Черновецького «стати на коліна, покаятися перед киянами — і публічно відмінити своє нелюдське розпорядження». «Інакше після депутатства ви позбавитеся й мерства! Кияни не будуть терпіти ще чотири роки мерського «бєспрєдєла»!», — говориться в заяві.

Треба відмітити, що багато бютівців прямо заявляли про намір позбавити киян від Черновецького. Народний депутат Микола Томенко впевнений у тому, що в киян «вистачить сили, здоров’я й достоїнства для того, щоб звільнити столицю України від «прибульців з космосу». (Раніше депутат Київради Михайло Бродський розказав, що Леонід Черновецький має прізвисько — «Льоня-космос»). Сам Михайло Бродський запропонував провести місцевий референдум про розпуск Київради, а також «почати процедуру з відставки мера Черновецького». За його словами, він розуміє, що для деяких депутатів це не зовсім приємна процедура, оскільки в Київській міській раді «усе купується й продається» і, мовляв, усі про це знають.

Насправді, втілити в життя ініціативу мітингуючих не так-то легко. Особливість нашої демократії полягає в тому, що люди можуть обрати того або іншого політика, а ось зняти його — на жаль... У нас немає закону про імпічмент Президента, у нас немає процедури відкликання депутата, мера й т.п. Проте теоретично відправити Черновецького у відставку можна. Перший варіант — якщо сесія міськради висловить більшістю голосів недовір’я меру. Другий — якщо прокуратура порушить кримінальну справу проти Черновецького та його в судовому порядку буде позбавлено посади. Третя варіант — якщо Президент вирішить ввести пряме президентське правління в Києві. І нарешті, четвертий — якщо Черновецький добровільно піде у відставку. На думку політолога Костя Бондаренка, не один з цих факторів поки що не зможе спрацювати. Так що «Бачили очі, що купували...»

ТИМ ЧАСОМ

Позачергова сесія Київради не відбулася. Міськрада Києва не змогла провести позачергове пленарне засідання, ініційоване об’єднанням «Демократичній Київ». За повторної реєстрації зареєструвалися тільки 50 депутатів (а необхіднi 61 з 120).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати