Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення додому

У столиці вперше побачили близько 70-ти робіт засновника «Паризької школи» українського митця Івана Песке
09 вересня, 00:00
УВАГУ ПОСЛА ФРАНЦІЇ В УКРАЇНІ ЖАКА ФОРА ПРИВЕРНУВ СИНТЕЗ ЕЛЕМЕНТІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА ФРАНЦУЗЬКОГО ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА... / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

У Київському національному музеї російського мистецтва відкрили виставку «Іван Песке. Діалог культур». Іван Песке (1870—1949 рр.) закінчив українську гімназію та рисувальну школу, у 15 років був змушений виїхати з рідної країни. Його творче становлення відбулося у Франції. Сьогодні його ім’я широко відоме на Заході, а твори представлено в колекціях кращих музеїв Парижа, Марселя, Варшави, Женеви. Проте українська публіка його практично не знає.

Критики називають Песке засновником так званої «Паризької школи» митців, яка виникла у Франції на початку XX сторіччя. До цієї групи належали художники-вихідці з різних країн (Італії, Болгарії, Росії, Литви, Польщі), які мешкали переважно в паризькому районі артистичної богеми Монпарнас. Вони створювали свої варіанти експресіонізму, характерною рисою яких була фантастика та виразна інтимність образів. Цей художній феномен подарував світові таких геніїв, як Пабло Пікассо, Амедео Модільяні, Марк Шагал та Олександр Архипенко, Соня Делоне, Олексій Грищенко.

«Песке залишається серед кращих, серед тих, хто, продовживши імпресіонізм і потім залишивши цю техніку, зумів чинити опір екстрамальовничим викликам, ішов непохитно призначеним тільки для нього шляхом. Його творчість — така, яка є: міцна! І цей майстер може перебувати поряд із найвідомішими», — так оцінив внесок митця автор терміну «Паризька школа» Андре Варно.

Подивившись картини на виставці, помічаєш, що художня манера Песке різноманітна й дуже яскрава. Він зумів втілити свої експресіоністичні задуми пастеллю, аквареллю, вугіллям і олією на дошці та полотні. У 70-ти картинах чіткими є теми природи (лейтмотиви, які багато в чому мають стосунок до України) і материнства. На думку колекціонера, який привіз роботи митця до Києва, Георгія Хаценкова, унікальний стиль Песке сформувався завдяки перебуванню у Франції, де на той час вирували всі новаторські ідеї.

«Але, попри це, — говорить у коментарі «Дню» присутній на виставці посол Франції в Україні Жак Фор, — у представлених роботах дуже помітний синтез елементів українського та французького мистецтва. Особливо в темі природи».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати