Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шахтарі «вистукують» закон про соціальне страхування

18 січня, 00:00

Близько 700 шахтарів-інвалідів і членів профспілки вугільної промисловості з різних регіонів України пікетували вчора будівлю Верховної Ради України. Мотивом до акції стало те, що ВР досі не впровадила в дію закон про соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, хоч обіцяний він був з 1 січня. Затримка сталася, зокрема, через те, що до розгляду Закону «Про страхові тарифи», без якого немає фінансового наповнення, у парламентарів руки не дійшли. Як повідомив «Дню» заступник голови Донецького територіального комітету профспілки вугільників Євген Бондаренко, регресні виплати з бюджету минулого року покривалися приблизно на 30%, але потім у шахтарів-інвалідів зникла надія одержувати навіть ці гроші. Колишній вибійник з 35 літнім стажем, пенсіонер, інвалід 3-ї групи з міста Перевальська Луганської області підтвердив «Дню», що не отримав жодної копійки із серпня минулого року, і де «кошти», главбух підприємства сказати не може.

Тим часом на підприємствах вугільної галузі, що відзначається підвищеним травматизмом, нараховується 185,7 тисяч інвалідів праці. Щорічно сума заборгованості зростає на 75 — 80 млн. грн. і склала вже майже 600 млн. грн. (Заборгованість за минулий рік із поточних виплат зарплати працівникам галузі — 120 млн. грн., а весь борг становить 2 млрд.). Відповідаючи на запитання про перемоги та успіхи «облогових шахтарських акцій», Є.Бондаренко зазначив, що в процесі останнього пікетування в листопаді напередодні прийняття бюджету гірникам вдалося «вистукати» 2 млрд. грн. Щоправда, шахтарі за цінами на основні виробничі ресурси, обладнання і матеріали все одно «не встигають», позаяк останнім часом вони виросли в 5-6 разів.

Після вчорашнього походу до благословенних стін пікетникам, зі слів голови профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова, було обіцяно, що після відповідного рішення Комісії ВР iз соціальних питань і праці розгляд «пригальмованого» закону про тарифи буде внесено до порядку денного ВР з метою його прийняття вже на наступний день. І тоді Фонд соціального страхування від нещасних випадків зможе впритул приступити до погашення регресних виплат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати