Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тбілісі заручився обіцянками

Буш вважає, що НАТО виграє від вступу Грузії
07 липня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі дуже задоволений результатами переговорів із американським президентом Джорджем Бушем. Грузинський лідер вважає зустріч із главою провідної країни в світі історичною і переконаний, що народ Грузії скоро побачить її результати. «Я можу сказати, що моя зустріч із російським президентом Володимиром Путіним у Санкт-Петербурзі була дуже важливою, але нинішня зустріч у Вашингтоні була абсолютно історичною для Грузії», — заявив Саакашвілі на прес-конференції. Грузинський лідер вважає найбільш важливим досягненням переговорів те, що «США до кінця підтримуватимуть Грузію в боротьбі за свободу». За його словами, на переговорах із Дж.Бушем також обговорювалися питання врегулювання абхазького та південноосетинського конфліктів, енергопостачання, які дуже важливі для майбутнього Грузії. Міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі, який супроводжує в поїздці президента, зазначив, що Грузія є важливою для Європи і США як альтернативний енергетичний коридор.

У ході переговорів президентів також ставилося питання перспектив членства Грузії в НАТО. Конкретну дату переходу Тбілісі до плану дій для отримання членства в Альянсі (ПДЧ) не було названо. Хоча раніше з вуст американських високопоставлених урядовців називався листопадовий саміт у Ризі. Дж. Буш лише зазначив, що Грузія повинна зробити ще багато чого, щоб стати членом НАТО. Американський лідер зазначив, що Альянс лише виграє від вступу цієї країни до її лав. «Я вважаю, що вступ Грузії піде на користь НАТО, і буде вигідний Грузії. Я прихильник розширення НАТО і думаю, що його розширення в інтересах всього світу», — підкреслив Дж.Буш.

Він також скористався можливістю подякувати грузинському лідерові за підтримку, яку Грузія надає США в Іраку. Саакашвілі своєю чергою заявив, що «Грузія продовжить надавати США підтримку в операції коаліційних сил в Іраку». Дж. Буш вітав досягнення уряду Грузії з поліпшення економічного клімату в країні. Окрім того, він відзначив реформи в поліцейській системі і боротьбу з корупцією в Грузії.

На спільній прес-конференції Дж.Буш і М. Саакашвілі не торкнулися теми врегулювання конфліктів у Грузії і відносин Тбілісі та Москви, проте президент Грузії все ж повідомив, що питання майбутньої зустрічі глав держав «вісімки» обговорювалося на його зустрічі з Дж. Бушем. Раніше М. Саакашвілі заявляв, що перед зустріччю лідерів країн «вісімки» він збирається зустрітися з главами держав, що входять до цього клубу, щоб до порядку денного цієї зустрічі було внесене питання Грузії та врегулювання конфліктів на її території.

КОМЕНТАР

Олександр РОНДЕЛІ, президент Фонду дослідження стратегії та міжнародних відносин, Грузія:

— Я думаю, що атмосфера і тон зустрічі, а також підтримка, яку було висловлено президентом США на адресу Грузії, примусила Саакашвілі назвати зустріч абсолютно історичною. І можливо, під час зустрічі американська сторона дала обіцянки, які поки що не озвучено. На цій зустрічі було почуто багато теплих слів з боку президента США про те, що Грузія iде шляхом демократії і що Америка стоїть за нами і підтримує нас. Однак, ми поки що нічого не почули про врегулювання конфліктів. Можливо, про це нічого не говориться на «експорт». Очевидно, необхідно почекати, коли з’являться подробиці.

Я гадаю, що під швидкими плодами цієї зустрічі мається на увазі велика підтримка США в справі вирішення конфліктів, стримування російських апетитів, що стосуються Південної Осетії та Абхазії. І очевидно, США посилять підтримку Грузії на шляху до НАТО. Зараз важко сказати, чи зможе Грузія на саміті в Ризі перейти до ПДЧ. Деякі країни не підтримують Тбілісі в цьому питанні. Я гадаю, що зусилля Грузії та США в цьому контексті буде примножено. Слова американського президента, що Грузії потрібно багато зробити для вступу до НАТО, означають те, що Тбілісі потрібно попрацювати з європейцями. Це зумовлене тим, що в Європі нас погано знають. Я гадаю, що ми мало зусиль доклали, щоб переконати європейців у необхідності форсування інтеграції Грузії до НАТО. Я гадаю, що на саміті «вісімки» в Санкт-Петербурзі, з ініціативи США, в делікатній формі буде розглянуто питання неврегульованих конфліктів у Абхазії та Південній Осетії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати