Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україні радять «відпустити» гривню

Макс АЛЬЄР: Гнучкий валютний курс вбереже економіку від зовнішнього шоку
19 листопада, 00:00

Банкіри переймаються питаннями «консервації» свого нинішнього стану та тим, яку ж політику валютного регулювання обере уряд. Відповідну заяву, відкриваючи перший день роботи п’ятого Міжнародного банківського форуму, зробив директор «Морган Стенлі Україна» Ігор Мітюков. Якщо минулого року, зауважив експерт, банкіри збиралися тут, аби обговорити, як уберегти свій бізнес від кризи та втриматися на плаву, то переважаючою тематикою цьогорічної зустрічі є стабілізація нинішньої ситуації. Адже в цілому проблем, порівняно з кризовими 2008—2009-ми, поменшало. Однак нез’ясованими продовжують лишатися питання валютних кредитів та курсу гривні.

Аналізуючи українську банківську систему, голова представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр в цілому підкреслив її належний рівень організації. «Банківська система достатньо ліквідна. Вона адекватно капіталізована», — наголосив він. Разом з тим Альєр зауважив важливість проведення реформ у сфері банківського законодавства, аби, зокрема, вирішити питання з правами кредиторів.

Крім того, МВФ радить Україні впроваджувати поступове збільшення гнучкості валютного курсу, повідомив голова представництва. Адже, за його оцінками, такий перехід дозволив би зробити економіку менш вразливою до зовнішніх ризиків. «Ми вважаємо, і навіть передбачили це ще до кризи, що така економіка, як українська, орієнтована на експорт, залежить саме від гнучкого валютного курсу. Тож таке введення (введення гнучкого валютного курсу. — Ред.) полегшило би реакцію на зовнішній шок», — наголосив він.

З тим, що валютне регулювання в Україні потребує значної лібералізації, погоджуються і в центральній фінансовій установі держави. Втім, там зауважують: необдумані кроки на цьому шляху можуть дорого обійтись Україні. А тому пропонують підібрати виважений механізм реформації валютного регулювання. «Лібералізація не повинна бути самоціллю. Коли мова йде про гнучкий курс і не вводяться елементи валютного страхування, валютні деривативи, залишаємо ризики на рівні банків-позичальників, то це шлях в нікуди», — підкреслив голова ради Національного банку України Петро Порошенко.

Що ж до питання можливої заборони валютного кредитування, яке сьогодні особливо цікавить українських банкірів, то Порошенко повідомив, що у поточній економічній ситуації вводити радикальні заборони валютного кредитування не варто. Такі дії є виправданими лише в умовах кризи. «На сьогоднішній день нам потрібно зважено підійти до лібералізації або скасування подібних обмежень. На мій погляд, економічних умов для серйозного кроку в бык скасування валютного кредитування поки що не настало», — сказав він.

А от ініціативу законопроекту, який передбачатиме можливість відкриття за кордоном банківських рахунків фізичним особам без ліцензії НБУ, озвучену нещодавно в уряді, голова ради Нацбанку вважає неправильною. Порошенко переконаний: такі дії нашкодять фінансовій стабільності держави. «Ця ззовні дуже приваблива ідея може завдати дуже великої шкоди банківській системі України. Ми спостерігатимемо відтік депозитів з банківських рахунків, відсутність джерел фінансування. Це не дозволить фінансувати українську економіку. І ці втрати компенсувати поки що не буде чим», — підкреслив Порошенко. На його думку, до лібералізації в цій сфері потрібно йти поступово: «Можливо, першими дозволити капітальні інвестиції за кордон... І лише в останню чергу — відкриття валютних рахунків фізособам». Зі слів експерта, проблема при відкритті такого рахунку полягає ще й у відсутності можливостей в Податковій адміністрації України контролювати доходи громадян від депозитів за кордоном, тож це спричинить збиток і для державного бюджету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати