Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Живопис» на шкірі — для залякування суперників?..

11 лютого, 00:00

Так, ще кілька років тому нанесені на тіло синьо-чорні наколки були своєрідними візитними картками просолених штормами морських вовків та карних злочинців зі стажем. Як правило, замовлення на хитромудрі візерунки, фігури або написи виконувалися підпільно, а голку-пензель відомих «художників» фахівці визначали з одного погляду. Останнім часом мистецтво тату легалізувалося (кияни навіть мали змогу побувати на виставці цих унікальних «творів») і стало входити в моду серед спортсменів. Насамперед представників тих видів, чиї передпліччя та біцепси не прикриті футболками, тенісками та іншою уніформою і можуть бути виставлені на загальний огляд...

Піонерами в цій справі стали боксери-професіонали. Справді, татуювання на значного розміру опуклостях «кровожерного» Майкла Тайсона чи екс-чемпіона світу у важкій категорії Евандера Холліфілда виглядає вельми ефектно. Недивно, що майстри шкіряних рукавичок розмальовують не тільки біцепси, а й усе тіло у стилі «а-ля-якудзи» вельми винахідливо. Щоправда, варто зауважити, що серед українських боксерів- професіоналів подібний «нашкірний живопис» поки що не прижився. Однак ніхто сьогодні не зможе стверджувати, що буде завтра.

Услід за заокеанськими «стінобитними машинами» моду на чорнильні картинки швидко підхопили представники іншого «чорного» виду спорту — баскетболісти. За результатами торішнього статистичного дослідження, понад третина всіх гравців НБА вже «справила» собі екзотичні татуювання. Абсолютним рекордсменом Ліги сьогодні є команда «Маямі Хіт», де перед початком попереднього сезону розмалювалося відразу тринадцять з вісімнадцяти чоловік.

У сфері натільного живопису фантазія «зірок» чемпіонату НБА не має меж. Звісно, в цій справі фору дасть будь-кому найекстравагантніший і найнепередбачуваніший баскетболіст у світі Денніс Родман. Його тіло сьогодні являє собою цілу галерею майстерно виконаних мініатюр, і, мабуть, на ньому немає жодного вільного місця, не зайнятого під «картини». Розмальовано буквально все: руки, ноги, груди, спина. Жіночий портрет на правій руці і сонце на лівому плечі фахівці визнають справжніми шедеврами тату. Щоправда, деякий час шанувальники його таланту і заодно дивацтв були позбавлені можливості милуватися «граючим вернісажем», оскільки після серії скандалів Родман пішов із чергового клубу. І ось буквально кілька днів тому в Далласі оголошено про повернення «Великого негідника» НБА. Та як же він міг не повернутися? Адже він не дотримався ще даної на весь світ обіцянки зіграти свій останній матч у Лізі повністю... голим. Можливо, «Черв'як», а саме таке в нього прізвисько, через це й погодився (після того як голосно грюкнув дверима у «Лейкерсі») на пропозицію «Маверікса». А може, ним рухає любов до рідного міста, адже народився і виріс Денніс саме в Далласі. Та, швидше за все, ми не дізнаємося про причину повернення Родмана — він і сам часом не може сказати, що робитиме завтра. Проте, як стверджують друзі, «Черв'як» уже відповідно підготувався до стриптизу на баскетбольному майданчику, задрапувавши найінтимніші місця на своєму тілі відповідними «декораціями».

Втім, інші баскетболісти намагаються не відстати від Денніса в цьому плані. Знаменитий центровий «Лос-Анджелес Лейкерс» Шакіл О'Ніл прикрасив свої біцепси зображенням Супермена, а у Денніса Стаудмайєра з «Портленд Трейл Блейзерс» на одній руці красується власне ім'я, а на іншій — персонаж діснеївського мультика Міккі-Маус. Володар найбільшого контракту в історії Ліги Кевін Гарнетт з «Міннесоти Тімбервулвз» до своїх скромних ініціалів додав руку, що тримає баскетбольний м'яч, і напис «Кров, піт і сльози». Певно, такою бачиться юному обдаруванню, що потрапило до НБА прямо зі шкільної лави, суть філософії гри. Однак щодо філософії всіх переплюнув Джим Джексон з «Голден Стейт Ворріорс», котрий вигравіював на своєму тілі китайський вислів: «Хто пізнав іншого — мудрий, хто пізнав себе — посвячений».

Заокеанську моду підхопили і європейські «гулівери», серед яких виділяються «юги». Не тільки у виступаючих в НБА хорвата Тоні Кукоча та серба Владе Діваца є першокласні натільні знаки — ними може похвалитися і хорват Діно Раджа, що виступає нині за грецький «Панатінаїкос». Розфарбовані за всіма правилами татуювального мистецтва югослави Предраг Данилович і Желько Ребрача, словенці Борис Горенц та Івао Данеу. Українські баскетболісти, за винятком хіба що вищезгаданого легіонера Андрія Капіноса, поки що тримаються стійко. Їх не надихають ні брати-слов'яни з колишньої Югославії, ні заокеанські «зірки». Так, мода до нас, як завжди, припізняється...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати